POZOR! Dnes nás čaká ešte letný deň. Zajtra sa však prudko ochladí a hrozia aj mrazy

Peter Minárik

Od nedele sa konečne oblačnosť na našom území zmenšila a prevláda krásne, slnečné a veľmi teplé počasie. Takéto príjemné počasie však dnes na našom území skončí a už počas noci príde výrazné ochladenie, ktoré so sebou postupne prinesie aj prvé mrazy.

Európa aktuálne zažíva prekrásne počasie, ktoré je na súčasnú ročnú dobu nadpriemerné. Už včera prekročili teploty hranicu +25 °C, čo je hranica charakterizovaná pre letný deň, napríklad v Česku, v Rakúsku, či v Nemecku. V západnej Európe bolo dokonca ešte teplejšie.

Vo Francúzsku namerali až +30 °C a v Španielsku evidovali až +33 °C. Počas dnešného dňa bude príliv teplého vzduchu do Európy vrcholiť a môže byť ešte teplejšie. V našej oblasti môže teplota opäť pokoriť hranicu letného dňa a v západnej Európe môže byť až do +35 °C.

Dnes aj nás čaká teplé počasie s teplotami do +25 °C. Včera bolo najteplejšie v Prievidzi, kde teplota vystúpila na +23,9 °C a dnes bude počasie podobné. Už zajtra však bude diametrálne odlišné.

V noci príde studený front s dažďom

Počas noci začne počasie na našom území ovplyvňovať studený front, ktorý so sebou prinesie aj zrážky. Tie by mali zasiahnuť predovšetkým severné a východné regióny nášho územia, no príliš veľa zrážok sa neočakáva. Maximálne by malo spadnúť len niekoľko milimetrov.

Už ráno zrážky ustanú a začne sa vyčasovať. Od severozápadu sa totiž začne nasúvať výbežok vyššieho tlaku vzduchu, ktorý sa však začne rozširovať v chladnom vzduchu, a ten k nám začne prúdiť od severu.

Pozor na prvé mrazy

Teploty už zajtra budú výrazne nižšie. Zatiaľ čo dnes budú stúpať nad úroveň +20 °C, tak zajtra sa už maximálne denné teploty budú pohybovať len do +20 °C a vo štvrtok sa ešte viac ochladí a to len na +9 až +15 °C.

Vplyvom ochladenia treba počítať aj s návratom snehových prehánok na naše hory. Najzaujímavejšie na blížiacej sa vlne ochladenia však budú mrazy.

Mrazy hrozia v druhej polovici týždňa na viacerých miestach. Ušetrené môže byť len západné Slovensko. Prvé mrazy sa vyskytnú už v noci zo stredy na štvrtok, kedy teploty na našom území poklesnú na +6 až 0 °C, ale v dolinách a v kotlinách môže byť až do -2 °C.

Najchladnejšie bude v piatok ráno. Teploty na západe budú relatívne príjemné, ale na strednom a východnom Slovensku bude mimoriadne chladno a teploty sa budú pohybovať v intervale +2 až -3 °C, pričom v dolinách a v kotlinách môže byť aj pod -5 °C.

Pozor tak na blížiace sa chladné obdobie a predíďte škodám na vašich poľnohospodárskych plodinách. Teploty by sa mali zmierniť počas nasledujúceho víkendu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd