Pozor na búrky, ktoré mieria na Slovensko! Udrú už o chvíľu a vyskytovať sa budú až do stredy

Peter Minárik

Počasie na Slovensku začne už o pár hodín ovplyvňovať studený front, ktorý na viaceré miesta nášho územia prinesie výraznejšie zrážky. Búrky začnú vystrájať na našom území dnes a tak skoro sa ich nezbavíme. Podľa odhadov by sa na Slovensku mali vyskytovať minimálne do stredy budúceho týždňa.

Po vlne horúceho počasia, ktoré dnes na našom území vrcholí sa treba pripraviť na zmenu. Teplo síce zostane, ale naše územie čakajú početné búrky a dážď. Intenzívne zrážkové úhrny by sa mali vyskytovať na našom území takmer týždeň. Zmena by mala dôjsť až v druhej polovici budúceho týždňa.

Nad Slovenskom sa bude vlniť front

Včera Európu zasiahli extrémne silné búrky, ktoré zabili až 13 ľudí. Tieto búrky priniesol výrazný studený front, na ktorom sa spomínané búrky vytvorili a dnes sa tento front dostane nad naše územie a búrky sa tak očakávajú aj u nás.

Zaujímavá je však ešte jedna vec. Tento front sa nad Slovenskom doslova zastaví a bude sa tu vlniť. Pomerne nezvyčajná je dĺžka a životnosť tohto frontu. Na našom území začne ovplyvňovať počasie dnes a tento front sa nad Slovenskom bude rozpadať až v strede budúceho týždňa. Do stredy tak Slovensko čaká sychravé počasie. Na studenom fronte sa budú tvoriť jednotlivé búrkové a zrážkové vlny, ktoré prinesú búrlivé a upršané dni.

Prvé búrky prídu už čoskoro

Studený front už v týchto chvíľach prináša búrky do Rakúska, či do susedného Maďarska. Prvá vlna zrážok je tesne za našimi hranicami na východe Rakúska a už čoskoro sa očakávajú prvé búrky aj u nás.

Numerické modely počítajú s tým, že prvé búrky hrozia na západnom Slovensku už po 15:00. Výraznejšia vlna búrok sa však očakáva okolo 19:00 a následne by sa búrky mali rozširovať nad ďalšie oblasti v západnej polovici Slovenska.

Búrky, ktoré nám hrozia prinesú predovšetkým výdatnejšie zrážky, no na západnom Slovensku sa najmä počas večernej a nočnej vlny búrok očakáva aj silnejší nárazový vietor. V sobotu už hrozia búrky na celom našom území.

Čakajú nás búrlivé a upršané dni

Ako sme spomínali tak studený front sa nad Slovenskom bude vlniť a na studenom fronte začnú vznikať jednotlivé vlny zrážok a búrok, pričom lokálne budú zrážky aj výdatnejšie.

Takýto charakter počasia nás čaká minimálne do stredy. Až potom by sa mal začať studený front nad Slovenskom rozpadať a zrážková činnosť slabnúť.

Do stredy preto počítajte s premenlivým počasím, ktoré prinesie na Slovensko početné búrky a zrážky. Tie by mohli ukončiť sucho. Spadnúť môže až do 100 mm zrážok a na výdatných zrážkach sa zhodujú takmer všetky numerické modely. Aktuálne odhady zrážok si môžete pozrieť pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd