POZOR na hroziace nebezpečenstvo! V noci príde nebezpečný mrznúci dážď. Ľad môže spôsobiť veľké problémy

Peter Minárik

Počasie je na Slovensku ako na hojdačke, čo so sebou prináša veľmi nebezpečné počasie. Studený vzduch sa totiž mieša s teplým a k tomu dochádza aj počas týchto chvíľ. Nasledujúce hodiny však na naše územie dorazia ďalšie zrážky, ktoré môžu priniesť na naše územie výrazne nebezpečenstvo.

Zo zimy do tepla a naopak. Takéto počasie na našom území panuje počas uplynulých hodín. Zatiaľ čo cez víkend zasiahlo naše územie sneženie, kalamita a ochladenie, ktoré včera prinieslo teploty až pod -20 °C, tak aktuálne sa začína otepľovať.

Teplý vzduch však zatiaľ nad naše územie zatiekol len čiastočne a na chvíľu. Počas včerajšieho večera sa teplejší vzduch dostal do výšok nad západné Slovensko, avšak v noci sa mierne opäť ochladilo.

Počas nadchádzajúcich hodín však bude cez našu oblasť postupovať ďalšia tlaková níž, ktorá prinesie na naše územie výdatnejšie zrážky a súčasne k nám vtiahne teplý vzduch od juhovýchodu.

Kalamita nás obíde, príde oteplenie

Pripomenieme, že v závere uplynulého týždňa postupovala cez Maďarsko a východné Slovensko smerom nad Pobaltie tlaková níž. Jej presná trajektória určovala oblasti, do ktorých príde kalamita. Tá nakoniec prišla na východné Slovensko. Teraz rovnakým smerom bude postupovať ďalšia tlaková níž.

Tá však postúpi o zhruba 400 km západnejšie a smerovať bude cez Rakúsko, Moravu nad Poľsko. Ocitneme sa tak na jej zadnej strane. Zatiaľ čo Nemecko, časť Rakúska a Česka bude na jej prednej strane, kde bude prúdiť studený vzduch, ktorý prinesie výdatne sneženie, tak my sa budeme nachádzať na jej zadnej strane a dostávať sa k nám bude teplejší vzduch.

Našich západných susedov tak v nadchádzajúcich hodinách čaká výraznejšie sneženie, zatiaľ čo Slovensko zasiahne dážď, ale pozor! Dážď bude nebezpečný.

Hrozia mrznúce zrážky

V priebehu popoludnia a večera k nám síce už začne od juhozápadu zatekať teplejší vzduch, avšak ten sa bude dostávať najskôr predovšetkým do vyšších vrstiev atmosféry, zatiaľ čo v nižších vrstvách bude stále studená vzduchová hmota. Tá sa premieša s teplým vzduchom až zajtra ráno.

Nočné zrážky, ktoré prídu na naše územie budú v nižších polohách zo sneženia rýchlo prechádzať do dažďa, avšak keďže bude chladno, tak kvapalné zrážky budú namŕzať.

Hrozí nebezpečná situácia

Mrznúci dážď včera zasiahol Bavorsko a spôsobil množstvo nehôd a problémy v energetike. Teraz sa podobná situácia očakáva na našom území.

Ešte večer sa môže aj v nižších polohách vyskytovať sneženie, no v noci od juhozápadu príde do nižších polôh dážď, ktorý bude aj namŕzať. Sneženie by stále malo pokračovať napríklad na Orave, či na Kysuciach.

Nočné zrážky by mali byť intenzívne. Mrznúce zrážky hrozia predovšetkým na západnom a strednom Slovensku a v neskorších hodinách aj na Spiši. Ľad môže obaliť elektrické a trakčné vedenia a súčasne obaliť aj konáre, ktoré sa môžu lámať.

V noci a ráno nás tak čaká pomerne nebezpečná situácia, a tak si dajte veľký pozor na cestách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd