Pozor: Teploty ešte poklesnú. Mrazy čakajú celé Slovensko

Peter Minárik

Poľnohospodárov a ovocinárov čakajú veľmi náročné noci. Teploty by mali nasledujúce dni klesať počas noci a rána ešte nižšie a mrazy sa očakávajú na takmer celom našom území.

Blíži sa koniec apríla a počasie je pre poľnohospodárov nepriaznivé. Vo viacerých oblastiach je pôda pomerne vlhká a vyskytujú sa prízemné mrazy, čo odkladá sadbu niektorých druhov rastlín a plodín. Niektoré plodiny a predovšetkým stromy už kvitnú a chladné počasie pre ne predstavuje veľký problém.

Poľnohospodári a ovocinári už zažili počas tohto mesiaca niekoľko náročných nocí, počas ktorých museli chrániť tohtoročnú úrodu a počasie chystá opäť nebezpečné mrazy.

Ochladí sa ešte viac

Do našej oblasti sa v týchto chvíľach dostáva chladný vzduch od severu, ktorý sa k nám dostáva po okraji tlakovej výše, ktorej stred sa nachádza nad Severným morom.

V nadchádzajúcich dňoch sa tento stred tlakovej výše dostane bližšie ku Škandinávii, čím na jednej strane bude mať jej siahajúci výbežok vyššieho tlaku vplyv na počasie aj u nás, no súčasne k nám bude prúdiť ešte chladnejší vzduch zo Škandinávie.

Zatiaľ čo uplynulé noci sa teploty pod bod mrazu dostávali najmä v dolinách a v kotlinách, tak nadchádzajúce dve noci hrozia mrazy na mnohých miestach Slovenska.

Teploty poklesnú k -5 °C

Oblačnosť sa počas nasledujúcich dvoch nocí na našom území zmenší a pri jasnej až polojasnej oblohe budú teploty na našom území klesať poriadne nízko.

Najchladnejšia bude noc z nedele na pondelok a z pondelka na utorok, kedy sa mráz vyskytne na celom strednom a východnom Slovensku a na väčšine západného Slovenska.

Počítajte teda s teplotami, ktoré sa na našom území dostanú na +2 až -3 °C, no ojedinele môžu teploty poklesnúť aj k -5 °C.

Očakávané nízke teploty tak dajú do pohotovosti opäť predovšetkým ovocinárov, ktorí budú chrániť tohtoročnú úrodu pred mrazmi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd