POZOR: Veterná smršť Ylenia udrie v noci. V našej oblasti hrozia silné búrky a dokonca aj tornáda

Peter Minárik

Veľmi nebezpečné počasie mieri do Európy. Veterná smršť Ylenia prinesie do strednej Európy rozsiahle komplikácie. Okrem vetra prinesie aj silné búrky, ktoré môžu zhoršiť situáciu. V Nemecku a v Poľsku nie je vylúčený vznik silnejšieho tornáda.

Počasie na Slovensku aj v mnohých častiach Európy sa už o pár hodín výrazne zhorší. Môže za to tlaková níž, ktorá sa na Britských ostrovoch volá Dudley, no my sa riadime nemeckým pomenovaním a v strednej Európy tak pôjde o búrku Ylenia.

Ylenia nebude len veternou smršťou, ale pôjde o búrku. Búrka Ylenia totiž okrem silného vetra bude prinášať výraznejšie zrážky a búrky. Po okraji tlakovej níže totiž bude postupovať studený front, na čele ktorého hrozia silné búrky. Tie môžu byť také výrazné, že v Nemecku a v Poľsku môže zosadnúť aj tornádo.

Víchrica udrie už večer

V týchto chvíľach začína vietor silnieť na Britských ostrovoch. V Írsku už poryvy vetra začínajú prekračovať rýchlosť až 80 km/h a vietor by mal postupne naberať na sile. Vo večerných hodinách už budú nárazy vetra atakovať rýchlosť 100 km/h a postupne sa silný vietor presunie k pobrežiu Európy.

Noc bude divoká na Beneluxe, v Nemecku, v Poľsku aj v Česku. Nárazy vetra by mali prekračovať poryvy až cez 100 km/h, čo bude spôsobovať materiálne škody.

Takto silný vietor sa totiž očakáva aj v nižších polohách. Vietor tak bude lámať konáre, vyvracať stromy a strhávať strechy. Plné ruky práce tak budú mať hasiči aj energetici. Paralyzovaná začne byť aj doprava.

Víchrica sa doženie na Slovensko ráno

Vietor neobíde ani naše územie. Prvé zosilnenie vetra sa očakáva na severe Slovenska, kde poryvy vetra budú prekračovať rýchlosť 20 m/s. Dopoludnia začne vietor naberať na sile na celom našom území.

Najsilnejší vietor očakávajte vo štvrtok, krátko po poludní. Poryvy vetra budú atakovať rýchlosť 23 m/s, avšak na západnom Slovensku, predovšetkým v Podunajskej nížine bude vietor najsilnejší a poryvy vetra budú atakovať až 30 m/s.

Najnebezpečnejšie účinky vetra sa na našom území očakávajú medzi 12:00 až 17:00 na krajnom západe. Mapu ohrozených okresov si pozrite TU.

Búrky prinesú aj tornáda

Doteraz sa hovorilo predovšetkým o silnom vetre, ktorý sa doženie do mnohých štátov Európy. Ďalšie škody však môžu napáchať búrky. Cez Európou totiž bude postupovať studený front, na čele ktorého sa budú vytvárať silnejšie búrky.

Dynamika je mimoriadne priaznivá a počas nočných hodín sa budú vytvárať početné búrky najmä v Česku, v Poľsku aj v Nemecku. Modely simulujú známky dobrej vírivosti, čo by mohlo vyprodukovať aj tornáda. Ich riziko je najmä v nočných hodinách.

Búrky budú cez strednú Európu postupovať v noci od severozápadu k juhovýchodu. Na naše územie dorazí front v skorých ranných hodinách a od severozápadu začne na mnohých miestach, vrátane hôr výraznejšie pršať, pričom taktiež hrozia aj búrky. Ráno si tak dajte pozor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd