Pre nepriaznivé počasie sú bez prúdu tisíce domácností. Najkritickejšia situácia je na strednom Slovensku

Dominik Cenkner

Pred nami je záver tohto pracovného týždňa, ktorý bol na Slovensku mimoriadne nepriaznivý, čo sa počasia týka. Aj kvôli tomu sú bez prúdu tisíce domácností.

Nielen počas piatka, ale prakticky od pondelka na Slovensku vyčíňa počasie. Neustále vás informujeme o problémoch, ktoré spôsobuje dážď, sneženie či silný vietor. 

Okrem ciest však počasie komplikuje životy aj tisícom domácností. Tí sú preň bez elektrickej energie. 

Ako informuje TASR, situácia sa v dôsledku sneženia stále mení, aktuálne je bez elektrickej energie asi 4000 odberateľov. Niektoré oblasti sú bez prúdu už niekoľko dní.

Najkritickejšia situácia je na strednom Slovensku

Podľa Miroslava Gejdoša zo spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD), problémy pretrvávajú najmä v okresoch Detva, Brezno a Banská Štiavnica. V piatok sa k nim pridal aj Liptovský Mikuláš.

„Rozsiahle poruchy elektrických vedení, ktoré začali vplyvom sneženia a vetra v pondelok (16. 1.) pokračujú. SSD rieši ešte stále 17 porúch na úrovni vysokého napätia (22 kV) a desiatky lokálnych výpadkov na úrovni nízkeho napätia (400 V),“ uviedol Gejdoš.

„Naši pracovníci sú už niekoľko dní v plnom nasadení, v niektorých oblastiach budú pracovať na kalamite ešte aj počas víkendu a pravdepodobne i začiatkom budúceho týždňa. Najviac sa trápia s poškodenými stĺpmi, stožiarmi a pretrhnutými vodičmi v odľahlých lokalitách,“ priblížil Gejdoš.

Práce na obnovení dodávok elektrickej energie komplikuje preprava ťažkých mechanizmov a materiálu. Elektrikárom z údržby pomáhajú kolegovia z divízie stavebnomontážnej činnosti SSD a viacero dodávateľských firiem špecializovaných na výruby, výkopové práce či dopravu.

Problémy budú pribúdať

V piatok podvečer zaznamenávajú výpadky elektriny aj obyvatelia východného Slovenska. Práve tam na viacerých miestach husto sneží a situáciu komplikuje aj silný vietor. V okolí Košíc, kde je hlásených najviac výpadkov, dosahuje vietor v nárazoch cez 100 km/h.

Vlna sneženia sa aktuálne rozširuje cez naše územie aj nad ďalšie oblasti. Postupne sa rozsneží nad takmer celým Slovenskom.

Situáciu sledujeme ONLINE. Aktuálne informácie nájdete v našom ONLINE prenose po kliknutí TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd