Pre sucho prestávajú slovenskí chovatelia pásť ovce

Dominik Cenkner

Sucho je už aj na Slovensku nosnou témou posledných dní, týždňov ba priam mesiacov. Nedostatok zrážok spôsobuje problémy v mnohých oblastiach nášho života, a to aj v takých, ktoré by vám prišli na um až po dlhšom uvažovaní.

Ako totiž informuje predseda predstavenstva Zväzu chovateľov oviec a kôz, Igor Nemčok, mnohí chovatelia už v dôsledku intenzívneho sucha prestávajú ovce pásť. Namiesto toho ich kŕmia ustajnené, čo je spôsob, akým pastieri fungujú počas zimy.

„Tohtoročné sucho je veľmi výdatné. Pravidelne si meriam zrážky u nás v Slovenskej Ľupči. Ak som od tohtoročného mája do júla nameral 49 milimetrov (mm) zrážok, vlani (v rovnakom období) to bolo 326 mm. To je teda v tomto roku sedemkrát menej zrážok ako vlani," priblížil pre TASR.

Nedostatok zrážok sa potom podpisuje aj pod stav porastov tráv. Množstvo chovateľov podľa Nemčoka ho už informovalo o tom, že svoje ovce prestávajú pásť.

„Veľa chovateľov hlási, či z Gemera, z Novohradu, z Muráňa, Tatier, Liptova, z Oravy, že prestávajú pásť ovce,“ spresnil. Všetko sú to pritom oblasti, ktoré sú veľmi dobre zásobené vodou.

Už teraz míňajú zásoby na zimu

Nemčok upozornil, že chýba každému asi 30 % objemového krmiva (sena a senáže). „Ovce sa musia chovať tak, ako keby sa kŕmili v zime. Aj to málo krmiva, ktoré sme vyrobili na zimu, už míňame v tomto letnom období.“

„To sa ešte nepamätám. Mám už takmer 66 rokov, ale také sucho som ešte nezažil,“ podčiarkol predseda predstavenstva Zväzu chovateľov oviec a kôz.

Chovatelia, ktorí už teraz míňajú zásoby krmiva na zimu, musia riešiť čo s nimi bude ďalej. Kvôli nižšej úrode obilia, tiež spôsobenej suchom, je jasné, že ceny kŕmnych zmesí pôjdu opäť hore.

Niektorí preto uvažujú aj o znižovaní počtu chovaných oviec na zimu. „Nie je to pre nás potešujúce, pretože v poslednom čase sa stavy oviec na Slovensku podarilo mierne zvýšiť,“ uzavrel Nemčok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd