Pred 93 rokmi sme na Slovensku zaznamenali historicky najnižšiu teplotu -41,0 °C

Dominik Cenkner

Na Slovensku si dnes v rámci meteorológie pripomíname významné výročie. Presne pred 93 rokmi sme totiž namerali historicky najnižšiu teplotu na našom území.

Zimná sezóna 1928/1929. Jej prvé dni a týždne vôbec nenasvedčovali, že by sa práve na túto zimu spomínalo aj o takmer sto rokov.

Práve 11. februára 1929 sme totiž zaznamenali doposiaľ najnižšiu teplotu na Slovensku. V obci Vígľaš, konkrétne v časti Pstruša, klesla nočná minimálna teplota na -41,0 °C.

Historické záznamy hovoria, že na Slovensku bola v tú noc taká zima, že domáce zvieratá museli obyvatelia držať v maštaliach a obkladať ich slamou, aby nepomrzli.

Zima začala teplotne nadpriemerne

Ako sme spomenuli v úvode, nikto na začiatku vtedajšej zimy netušil, že by teplota mohla klesnúť tak hlboko. December 1928 skončil totiž ako teplotne nadpriemerný.

Výraznejšie sa začalo ochladzovať až okolo 10. januára, kedy začal do strednej Európy prúdiť po prednej strane mohutnej tlakovej výše, ktorej stred sa nachádzal nad severnou a východnou Európou, studený vzduch.

Dalo by sa povedať, že k rekordu sa začalo schyľovať začiatkom februára 1929. Vtedy sa už nad veľkou časťou ázijského kontinentu nachádzala mohutná a rozsiahla tlaková výš. Práve v nej sa ocitol rozsiahly bazén studeného vzduchu.

Tlakové útvary 5. februára 1929, zdroj: shmu.sk
Tlakové útvary 5. februára 1929, zdroj: shmu.sk

Neskôr výbežok tejto tlakovej výše zasiahol až Škandináviu, kde sa vytvoril samostatný stred tlakovej výše. Následne sa výbežok rozšíril až do alpskej oblasti. V tom čase sa však nad Čiernym a Kaspickým morom presúvala na severe tlaková níž.

V dňoch 7. a 8. februára došlo medzi spomínanými tlakovými útvarmi k oddeleniu veľmi studeného vzduchu, pričom zároveň začala mohutnieť tlaková výš nad okolím Petrohradu. Práve po jej južnom okraji sa veľmi studený vzduch presúval na západ, pričom zasiahol aj našu oblasť.

Teploty klesali poriadne nízko

Ak sa pozrieme do historických tabuliek tak zistíme, že noc z 10. na 11. februára 1929 bola poriadne mrazivá na celom Slovensku. Z top 10 najnižších teplôt na našom území bolo až 9 nameraných práve v túto noc.

Chladno bolo nielen na severe, ale aj na juhu. Napr. v Hurbanove namerali -35,0 °C, Lučenci -34,0 °C a Nitre -33,0 °C. Pomerne „teplo“ bolo v takých Košiciach, kde teplota klesla na -25,1 °C.

Originál hárku agrometeorologickej stanice Vígľaš-Pstruša so záznamom minima -41 °C, zdroj: Vígľašan, facebook.com/Bez Počasia
Originál hárku agrometeorologickej stanice Vígľaš-Pstruša so záznamom minima -41 °C, zdroj: Vígľašan, facebook.com/Bez Počasia

Rekord zaznamenal učiteľ

Vráťme sa ešte k rekordu v obci Vígľaš. Teplotný rekord tam zaznamenal miestny učiteľ Ján Porsch. Ten vtedy pracoval pre poľnohospodársky ústav.

Záznamy na miestnej stanici robil osem rokov. Zaujímavý je aj fakt, že hydrologická stanica tam bola zriadená ešte v roku 1883. Zriadila ju rakúsko-uhorská monarchia a obnovená na rovnakom mieste stojí do dnes.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd