Pred nami sú Dušičky. Aké počasie bude prevládať v nasledujúcich dňoch?

Dominik Cenkner

Blížiaci sa prelom októbra a novembra už tradične patrí spomienke na našich blízkych zosnulých. Mnohí z nás navštívia ich hroby a venujú im tichú spomienku či modlitbu. Aké nás čaká počasie v týchto dňoch, vám prinášame v tomto článku.

Tohtoročný október začal upršaným a chladným počasím. Tešili sa z neho najmä hubári, ale aj vodohospodári, keďže po suchom lete boli každé zrážky viac než vítané. 

Lenže daždivé počasie skončilo už po prvých októbrových dňoch a nastúpilo povestné babie leto. To s menšími prestávkami vládne až do dnešných dní. 

Záver mesiaca sa však nesie vo veľmi teplom duchu. Teploty na viacerých miestach prekračujú +20 °C a najbližšie dni vystúpia ešte o niečo vyššie.

Počasie na Dušičky

Aj keď sa „Dušičky“ v cirkevnom kalendári začínajú sláviť od 1. do 8. novembra, mnohí sa na návštevu cintorína vyberú už počas tohto víkendu. Aspoň čo sa teplôt týka, im bude priať aj počasie.

Počas víkendu totiž u nás vyvrcholí prílev veľmi teplého vzduchu od juhozápadu. Prevládať však bude zamračená obloha s hmlami a občasným mrholením. Teploty vystúpia na +10 °C až +16 °C, pri slnečnom počasí bude ešte teplejšie, a to od +17 °C až do +23 °C. Navyše sa očakáva bezvetrie alebo len slabý vietor.

Aj z tejto teplotnej mapy vyplýva, že počasie bude v týchto dňoch krajšie a teplejšie na horách. V nížinách sa totiž hmly a nízka oblačnosť udržia dlhšie. Preto aj na severe bude o niečo teplejšie ako v takej Bratislave.

Teploty v nedeľu 30. októbra popoludní, zdroj: meteologix.com
Očakávané teploty v nedeľu 30. októbra popoludní, zdroj: meteologix.com

Zmenu počasia neprinesie ani nový týždeň. V pondelok bude naďalej prevládať zamračené a hmlisté počasie, len kde tu sa hmly rozplynú a bude slnečno. Teploty sa taktiež nezmenia a pri slnečnom počasí vystúpia až do +23 °C.

Všetci svätí prinesú mierne ochladenie

S príchodom nového mesiaca, novembra, začnú teploty postupne klesať. V utorok sa teplotné maximá na miestach, kde sa rozplynie hmla, očakávajú do +21 °C, v stredu už len do +19 °C.

Výraznejšia zmena počasia nás čaká od štvrtka. Pribudnú zrážky a teploty vystúpia už len do +14 °C. Prehľad počasia na ďalšie dni potom nájdete aj v našej Predpovedi.

Teploty v piatok 4. novembra popoludní, zdroj: meteologix.com
Očakávané teploty v piatok 4. novembra popoludní, zdroj: meteologix.com

Odkaz na záver

Prelom októbra a novembra si už tradične Slováci spájajú s návštevou cintorínov. Hroby zosnulých sú väčšinou krásne vysvietené a vyzdobené dekoráciami od výmyslu sveta.

V mnohých prípadoch to však príbuzní zosnulých preháňajú a cintoríny sa preto doslova topia v haldách odpadu. Poukazujú na to najmä ekoaktivisti, ale aj kňazi v kostoloch.

Pri návšteve cintorína preto majme na mysli, že našich blízkych zosnulých zrejme skôr poteší modlitba či tichá spomienka na nich než kopa umelých vecí na ich hrobe. Viac o tejto téme nájdete v tomto článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd