Pred nami sú dusné a tropické dni

Peter Minárik

Včera sme si od búrok na našom území oddýchli, no nie nadlho. V nasledujúcich hodinách sa vlna horúčav zintenzívni a tá k nám prinesie ďalšiu vlnu búrok.

Počasie sa na našom území ustálilo, no nie nadlho. Už teraz začína do našej oblasti prúdiť veľmi teplý vzduch od juhu. Ten prinesie vlnu tropických teplôt. Očakávané teploty počas nasledujúcich hodín by mali byť najvyššie, aké sme na našom území počas tohto roku zatiaľ zaznamenali.

Teploty opäť nadpriemerné

Už niekoľkokrát sme spomínali, že apríl 2018 bol najteplejším aprílom na našom území v histórii a k rekordu má nakročený aj máj. To však budeme definitívne vedieť až zajtra. 

Ak sa pozrieme na ansámbel numerického modelu GFS na nasledujúcich 14 dní, tak je jednoznačne zreteľné, že na našom území sa očakáva teplotne výrazne nadpriemerné počasie.

Teploty budú vysoké aj naďalej

Teplotný nadpriemer nás teda tak skoro neopustí. Denné teploty by sa nasledujúce dni mali na našom území pohybovať nad hranicou +30 °C, no potom teploty mierne poklesnú a maximá by sa mali udržiavať zväčša pod hranicou +30 °C. Stále však bude veľmi teplo.

Pridajú sa búrky

S čim treba ešte počítať sú búrky. Nasledujúce dni budú nielen teplé, ale aj dusné. Do našej oblasti sa totiž bude dostávať teplý vzduch z oblasti Stredomoria. Dusno spôsobuje teplý a vlhký vzduch a práve ten sa počas denného prehrievania bude opäť labilizovať a v labilnom prostredí budú vznikať intenzívne búrky s nebezpečnými sprievodnými javmi.

Nasledujúce dni teda bude síce teplo, ale buďte obozretní pred popoludňajšími búrkami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd