Predpoveď AccuWeather: Jar je za dverami. Aké sú prognózy?

Veronika Salayová

Americká meteorologická spoločnosť pravidelne uverejňuje svoje dlhodobé prognózy pre jednotlivé ročné obdobia v Amerike i v Európe. Najnovšie prišla s prognózou blížiacej sa jari v Európe. Čo nás teda podľa AccuWeather čaká? 

Jar je za dverami a mnohí sa na toto ročné obdobie veľmi tešia, dokonca mnohí sa ho priam nevedia dočkať. Meteorologická jar sa začína už o necelé dva týždne, takže viacerých iste zaujíma, na akú jar sa môžeme tento rok tešiť.

Meteorologická spoločnosť AccuWeather aj teraz vypracovala dlhodobú prognózu na jar 2022 v Európe. Samozrejme, dlhodobé predpovede treba brať s určitou rezervou, pretože predpovede na obdobie dlhé tri mesiace sú pravdepodobné, ale nie sú 100 %-né. 

Tím dlhodobých medzinárodných prognostikov spoločnosti AccuWeather už niekoľko týždňov analyzuje kľúčové vzorce v atmosfére, aby čo najpresnejšie predpovedali charakter počasia na marec, apríl a máj.

Na čo sa podľa AccuWeather pripraviť?

Aktívne búrkové línie počas zimy priniesli do oblasti severnej Európy časté zrážky a prognostici očakávajú, že tento trend bude pokračovať aj na jar. Severné Írsko, Škótsko, Dánsko a severské krajiny by na jar mali počítať s početnejšími búrkami, ktoré prinesú aj výdatnejšie zrážky. Búrlivý charakter počasia však podľa prognostikov nespôsobia rozsiahle škody spôsobené silným vetrom. 

Sucho v týchto oblastiach by rozhodne nemalo hroziť, no v južných krajinách to bude pravý opak. Španielsko a Portugalsko zažili jednu z najsuchších zím v histórii a tento trend bude podľa modelov AccuWeather pravdepodobne pokračovať aj na jar. Sucho, najmä v južných častiach Španielska a Portugalska, by mohlo napríklad spôsobiť aj veľkú devastáciu úrody olív.

Teploty by v južných oblastiach mohli byť sa na jar mohli vyšplhať ž 5 °C nad dlhodobý priemer. Teplé a suché počasie sa očakáva aj v Grécku či Taliansku, ale v týchto krajinách by malo byť sucho menej výrazné. 

Vyhliadka počasia v strednej Európe 

Prognostici z AccuWeather tvrdia, že stred kontinentu, vrátane Slovenska, môže očakávať skôr miernu jar bez obzvlášť dlhých období vlhkého alebo suchého počasia.

V strednej Európe hrozí aj niekoľko búrkových situácií, pričom nie je vylúčené, že by sa v priebehu sezóny nemohlo vyskytnúť niekoľko nepriaznivých poveternostných udalostí. Zvýšená hrozba búrok je v tejto oblasti pravdepodobná najmä počas mája. Búrky sú aktívne už túto zimu ako ukázala nedávna situácia v Poľsku, kde sa vyskytli aj tornáda. Podobné situácie môžu nastať aj na jar.

Zároveň nie je podľa americkým meteorológov vylúčené, že ešte aj v polovici mája sa objavia jarné prízemné mrazy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd