Predpoveď: Bude Katarína na ľade alebo na blate? Kedy sa vráti na Slovensko sneženie?

Peter Minárik

Začala posledná novembrová dekáda, ktorá sa aktuálne nesie v teplejšom charaktere počasia. V nadchádzajúcich hodinách nás čakajú zrážky, ktoré však budú väčšinou kvapalné. Kedy sa vráti sneženie do nižších polôh a bude tohtoročná Katarína na ľade či na blate?

Prvé sneženie v nižších polohách máme za sebou a to tohtoročné prišlo pomerne rýchlo. Z teplôt, ktoré boli vysoko nad hranicou dlhodobého normálu, sme sa po pomerne prudkom ochladení dostali do teplotného podpriemeru. Uplynulý víkend sa však oteplilo a aktuálne sa teploty na našom území pohybujú na úrovni dlhodobého normálu.

V piatok máme v kalendári Katarínu a na tento dátum sa viaže pomerne známa pranostika. Aká teda bude tohtoročná Katarína?

Nasledujúce dni prinesú zrážky

Počas nadchádzajúcich hodín začne počasie na našom území ovplyvňovať tlaková níž, ktoré sa bude presúvať z oblasti Jadranského mora smerom nad Balkán, pričom s ňou súvisiace zrážkové pole ovplyvní počasie aj na našom území.

Od juhozápadu sa začnú rozširovať nad Slovensko zrážky, ktoré na juhozápade nášho územia budú aj výdatnejšie. V nižších polohách by sa malo jednať o zrážky kvapalné. Sneženie sa očakáva až od výšky zhruba 900 metrov.

Upršaná bude aj streda. Zrážky začnú zajtra od juhozápadu ustávať. Bude to súvisieť s nasúvajúcim sa výbežkom vyššieho tlaku vzduchu, ktorý od polovice týždňa ovplyvní počasie u nás.

Katarína bude skôr na blate

V nadchádzajúcich dňoch nás nečaká nejaké zásadné ochladenie, ktoré by sa malo postarať o to, že tohtoročná Katarína bude na ľade. Mrznúť bude len počas noci a v priebehu dňa vystúpia teploty na celom našom území nad nulu. Katarína tak bude na blate.

Podľa aktuálnych vyhliadok by teplotne priemerné počasie malo na našom území zotrvať až do konca mesiaca. Až potom by malo prísť k zmene.

Na prelome mesiacov sa očakáva vpád chladného vzduchu, ktorý by mal teploty na našom území znížiť a spolu s tým aj poklesne hranica sneženia. Sneženie by sa tak malo opäť objaviť aj v nižších polohách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd