Predpoveď od meteorológov z AccuWeather: Aká bude zima v Európe?

Veronika Salayová

Prognostici z americkej meteorologickej spoločnosti AccuWeather prišli s prognózou ohľadom tohtoročnej zimy v Európe. Podľa nich bude zima 2022/2023 takáto...

Prednedávnom sme priniesli prognózy zimy 2022/2023 od najväčších meteorologických spoločnosti, konkrétne od ECMWF a UKMO. Tentoraz prišla s novou prognózou americká meteorologická spoločnosť AccuWeather.

Rovnako ako modely od ECMWF a UKMO, aj AccuWeather berie do úvahy veľký vplyv La Niña − oceánsky a atmosférický fenomén, ktorý je chladným náprotivkom El Niña. 

Klimatológovia tvrdia, že fenomén La Niña bude naberať na sile a predpokladá sa, že jeho zosilňovanie bude pokračovať aj počas zvyšku jesenných a zimných mesiacov. Keďže tohtoročná zima je už treťou zimnou sezónou pod vplyvom La Niña, tak táto zima môže priniesť niekoľko podobností s minuloročným zimným počasím. 

Aká bude zima v Európe a na Slovensku?

Podľa prognózy AccuWeather čaká severské krajiny teplotne veľmi mierna zima a Veľkú Britániu a Írsko zima s väčšími mrazmi. Časti západnej, severnej a strednej Európy čaká menej zrážok, než je dlhodobý normál, takže sa očakáva, že bude aj menej snehu, a zima bude podľa prognózy suchšia v týchto oblastiach Európy.

Juh a juhovýchod Európy bude, naopak, vystavený početnejším zrážkam, čiže zima bude v priemere vlhká s početnejšími snehovými búrkami. Táto časť Európy má väčšiu šancu zaznamenať častejšie dažde a vetrom poháňané udalosti ako iné časti kontinentu. 

Zaujímavá situácia nastáva ohľadom Slovenska, keďže naša krajina sa nachádza presne na hranici medzi suchými a vlhšími podmienkami zimy, pričom južná polovica našej krajiny spadá pod prognózu zimy s početnejšími zrážkami a severná polovica Slovenska by podľa tejto prognózy mala čeliť zime s menej zrážkami. 

Prognóza zimy 2022/2023 v Európe. Zdroj: AccuWeather
Prognóza zimy 2022/2023 v Európe. Zdroj: AccuWeather

Prognóza AccuWeather sa líši od prognóz ECMWF a UKMO, ktoré skôr inklinovali k predpovedi, že zima bude na území Slovenska suchšia a snehu bude v priemere menej, než je dlhodobý normál na celom území Slovenska. 

Treba však zdôrazniť, že ide o dlhodobé prognózy, ktoré nie sú smerodajné, ale skôr orientačné, a jednotlivé prognózy meteorologických spoločností sa môžu od seba líšiť, tak ako je to aj tomto prípade. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd