Predpoveď sa zmenila: Horúčavy nás čakajú dlhšie, ako sa čakalo, a budú silnejšie. Kedy sa ochladí a prídu búrky?

Peter Minárik

Vlna horúčav sužujú mnohé krajiny Európy a teraz mieri aj na Slovensko. Teploty, ktoré nás čakajú budú na základe prepočtov z uplynulých dní ešte vyššie, ako sa pôvodne čakalo, a šnúra horúčav sa natiahne. Prvé búrky a zrážky sa odkladajú.

Máme za sebou najpríjemnejší deň tohto týždňa. Tak môžeme zhodnotiť pondelkové počasie. V nadchádzajúcich dňoch totiž bude zo dňa na deň teplejšie a zo dňa na deň bude čoraz viac nepríjemnejšie. Teploty totiž začnú akcelerovať a horúčavy budú naberať na sile. 

Rekordný pondelok v západnej Európe

Začiatok týždňa však nebol príjemný v západnej Európe, kde teploty lámali rekordy. Napríklad vo Walese namerali teplotu až +37,1 °C, čo o 1,9 °C prekonalo doterajší rekord z roku 1990. V Anglicku dnes bolo ,,len,, +38,1 °C, čo je tretí najteplejší deň v histórii meraní. Rekord má hodnotu +38,7 °C a to by malo byť prekonané v utorok.

Vlna horúčav dnes zasiahla Francúzsko. Teplota tu dosiahla až +42,7 °C, čo je rekord pre mesto Nimes. V utorok bude teplejšie predovšetkým vo východnej polovici Francúzska.

Rekordné horúčavy mieria do našej oblasti

Vlna extrémnych horúčav zo západnej Európy teraz mieri smerom k našej oblasti. Počasie je totiž pod vplyvom tlakovej výše, ktorej stred sa nachádza nad našim územím a práve po zadnej strane tejto tlakovej výše prúdi do západnej Európy teplý vzduch. Tým, že sa tento stred tlakovej výše odsunie, tak sa teplý vzduch dostane aj nad našu oblasť.

Výstrahy už platia pre Nemecko, kde teplota bude atakovať až hranicu +40 °C ako aj pre Česko, Rakúsko, Poľsko aj Slovensko, kde sa očakáva prekonávanie hranice +35 °C. Najnepriaznivejšou správou dnešného dňa je však fakt, že horúčavy sa v našej oblasti a priamo na Slovensku udržia dlhšie ako sa pôvodne očakávalo.

Horúčavy budú silnejšie a dlhšie

Pôvodné predpoklady ešte z konca minulého týždňa naznačovali, že najteplejším dňom by mala byť streda, kedy teploty na Slovensku budú atakovať až hodnotu +37 °C. Potom sa malo mierne ochladiť, no stále malo byť nad hranicou +30 °C. To však už teraz neplatí.

V stredu sa teploty na našom území budú pohybovať od +30 do +37 °C, no vo štvrtok by malo byť ešte o čosi teplejšie. Práve vo štvrtok by malo byť najteplejšie a teploty by sa mali dostať na +31 až +39 °C.

Teplý vzduch k nám totiž bude vrcholiť pred postupujúcim studeným frontom. Zatiaľ čo u nás bude vo štvrtok mimoriadne horúco, tak v Rakúsku, v Poľsku aj v susednom Česku sa očakávajú pomerne intenzívne búrky. Tie tu už ukončia vlnu horúčav, zatiaľ čo u nás sa zrejme nedočkáme ani nasledujúce hodiny.

Búrky sa budú pred Slovenskom rozpadať

Studený front, ktorý vo štvrtok prinesie zrážky hneď za naše západné hranice by sa mal pred našimi hranicami rozpadať a na Slovensko tak veľa zrážok neprinesie. Čaká nás len mierne ochladenie.

V piatok sa teploty znížia oproti štvrtku o zhruba 5 °C, no v sobotu bude opäť horúco. Obnoví sa príliv teplého vzduchu a teploty by mali opäť prekonať hranicu +35 °C.

Ak očakávate búrky, zrážky a ochladenie, tak treba upriamiť pozornosť na sobotu. Cez našu oblasť by mal totiž postupovať ďalší studený front, ktorý by vo večerných a nočných hodinách mal prerušiť veľmi teplé počasie a prinesie vlahu. Zrážky a búrky sa predbežne očakávajú na Slovensku v noci zo soboty na nedeľu. Intenzita búrok však bude slabšia, nakoľko aj tento front sa bude nad našim územím rozpadať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd