Predpovede naznačujú, že rok 2020 môže byť najteplejším v histórii

Veronika Salayová

Svetoví meteorológovia predpovedajú, že rok 2020 by mohol byť najteplejším v histórii meraní. 

Americká národná správa pre oceány a atmosféru NOAA uviedla, že existuje takmer 75 %-ná pravdepodobnosť, že rok 2020 bude najteplejším rokom od začiatku meraní, píše sa v  správe NOAA.

Ďalej uviedla, že existuje 99,94 %-ná pravdepodobnosť, že rok 2020 sa zaradí medzi 5 najhorúcejších rokov v záznamoch meraní. 

Samostatný výpočet Gavina Schmidta, riaditeľa Inštitútu pre vesmírne štúdie NASA v New Yorku, predpovedá 60 %-nú pravdepodobnosť prelomenia rekordu z roku 2016. 

Britský meteorologický úrad Met je v prognózach o niečo opatrnejší a odhaduje 50 %-nú pravdepodobnosť, že v roku 2020 sa dosiahne svetový teplotný rekord.

Hoci obmedzenia v priemysle a doprave kvôli pandémii koronavírusu dočasne vyčistilo oblohu, nemá to zásadný vplyv nna ochladenie klímy, ktorá si vyžaduje efektívne a hlavne dlhodobejšie opatrenia.

Pandémia prinajmenšom dočasne znížila množstvo nových emisií, ale hromadenie skleníkových plynov v atmosfére zostáva naďalej veľkým problémom, ktorý prispieva ku globálnemu otepľovaniu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd