Preletí okolo nás jeden z najväčších asteroidov tohto roka. Pozorovať sa bude dať aj ďalekohľadom

Veronika Salayová

Na konci mája preletí okolo našej Zeme mohutný asteroid. Bude mať v priemere viac ako 1 kilometer a bude to jeden z najväčších asteroidov, ktorý sa dostane do relatívne blízkej vzdialenosti od Zeme počas tohto roka. 

Na konci mája bude okolo našej Zeme prelietať veľký asteroid s označením 7335, známy aj ako 1989 JA. Objekt má priemer viac ako jeden kilometer a vesmírom sa pohybuje rýchlosťou 47 000 kilometrov za hodinu. 

Veľký asteroid preletí blízko našej planéty 27. mája o 16.25 hod. S priemerom viac ako 1 kilometer bude najväčším asteroidom, ktorý v posledných mesiacoch preletel blízko našej planéty. 

Pre jeho veľkosť bude dokonca zo Zeme viditeľný aj ďalekohľadom, a tak ho budú sledovať mnohí amatérski i profesionálni astronómovia. 

Dráha asteroidu 1989 JA. Zdroj: NASA
Dráha asteroidu 1989 JA. Zdroj: NASA

Asteroid preletí vo vzdialenosti viac ako 4 milióny kilometrov od našej Zeme, konkrétne 4 024 720 km, čo je vyše 10-násobok vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom. Astronómovia z NASA ubezpečujú, že Zemi pri prelete tohto asteroidu nič nehrozí.

Tento asteroid je pre astronómov pomerne známy, pretože okolo naše planéty preletel už niekoľkokrát.

Tento prelet bude najtesnejší

Objavili ho v roku 1989, kedy sa priblížil k našej planéte, a potom preletel ešte v rokoch 1996 a 2015, no až tak blízko sa nedostal. Tento prelet asteroidu 1989 JA bude zo všetkých preletov „najtesnejší“. 

Pôvodne sa jeho veľkosť odhadovala na priemer okolo 1,8 km, neskoršie merania však prišli s presnejšími číslami, a to len niečo vyše 1 kilometra. Asteroid 1989 JA patrí do skupiny  asteroidov triedy Apollo.

Do relatívne blízkej vzdialenosti od Zeme sa tento asteroid najbližšie priblíži v roku 2055 a potom v roku 2062. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd