Pri Černobyle tlejú ohniská. Požiare sa rozširujú do Bieloruska

Ľubomír Franko

Na severe Ukrajiny aj naďalej zúria požiare. Hasičom sa podarilo lokalizovať zatiaľ jedno zo štyroch ohnísk pri Černobyle. Teraz bojujú s plameňmi, aby sa nerozšírili do susedného Bieloruska. 

Hasičom na sever Ukrajiny sa v pondelok podarilo lokalizovať jedno zo štyroch veľkých ohnísk rozsiahleho požiaru pri Černobyle. Požiar zasiahol uzavretú zónu, vyskytujúcu sa okolo havarovanej jadrovej elektrárne Černobyľ.

Hasiči sa teraz v prvom rade snažia lokalizovať ohnisko požiaru pri obci Ruďky, aby takto zabránili jeho rozšíreniu na územie susedného Bieloruska.

Požiare na severe Ukrajiny 18. apríla, zdroj: NASA
Požiare na severe Ukrajiny 18. apríla, zdroj: NASA

Táto obec sa nachádza na severe Ukrajiny, v Ivankivskom okrese Kyjevskej oblasti a od hraníc s Bieloruskom ju delia dva kilometre. Do roku 1986 patrila do Černobyľského okresu, pričom od samotnej elektrárne je vzdialená 21 kilometrov. Po jej havárii v roku 1986 obyvateľov vysídlili a Ruďky sú opustené.

Požiar v černobyľskej oblasti vypukol z nedbanlivosti 27-ročného muža 4. apríla. Po desiatich dňoch hasenia sa ho hasičom aj s pomocou výdatných zrážok podarilo dostať pod kontrolu. Deň na to sa ale rozhorel v ohniskách tlenia, ktoré rozfúkal silný vietor. 

Podľa agentúry UNIAN je hodnota radiácie v ovzduší v rozmedzí prírodných hodnôt. Zvýšenú radiáciu či splodiny z požiaru nehlásia ani z oblasti Kyjevu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd