Prichádza chladné počasie! Teploty na severe nevystúpia nad +10 °C a bude aj snežiť

Peter Minárik

Do našej oblasti začal zatekať od severozápadu chladný morský vzduch a jeho príliv sa v nadchádzajúcich hodinách ešte zvýrazní. Napriek tomu, že už teraz je chladno, tak bude ešte chladnejšie a dokonca na horách sa môžu objavovať aj zrážky snehové.

V priebehu včerajšieho dňa ovplyvňoval počasie na našom území zvlnený studený front. Na tomto studenom fronte sa vyskytovali pomerne výrazné zrážky, ktoré zasiahli mnohé oblasti nášho územia, pričom najvýdatnejšie zrážky sa vyskytli na severe.

V týchto oblastiach spadlo lokálne aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok, v dôsledku čoho začali stúpať hladiny vodných tokov. Zrážky v noci ustali a do našej oblasti začal prenikať chladný vzduch od severu. Jeho príliv sa však v nadchádzajúcich dňoch ešte zvýrazní.

Vzduch, ktorý k nám bude prúdiť bude nezvyčajne studený

Za studeným frontom začal do našej oblasti od severozápadu prenikať chladný, morských vzduch. Ten sa do našej oblasti dostáva medzi tlakovou nížou so stredom nad Pobaltím a nad Bieloruskom a tlakovou výšou so stredom nad Britskými ostrovmi. Toto zatekanie studeného vzduchu sa však ešte zvýrazní.

V hladine 850 hPa, ktorá reprezentuje nadmorskú výšku zhruba 1500 m n.m sa aktuálna teplota vzduchovej hmoty pohybuje zhruba na hodnote okolo +6 °C, no v nadchádzajúcich dňoch sa bude teplota znižovať. Už v sobotu bude mať teplotu len +3 °C a v nedeľu sa bude teplota pohybovať okolo 0 °C.

Teplota vzduchovej hmoty, ktorá k nám bude prúdiť v nadchádzajúcich dňoch je v porovnaní s bežný obdobím tohto roka o takmer 8 °C nižšia, čo reprezentuje to, aký chladný vzduch do našej oblasti prúdi. Čaká nás tak veľmi chladné obdobie, ktoré naštartuje vykurovaciu sezónu a súčasne sa treba pripraviť na prvé snehové vločky, ktoré sa vyskytnú aj v tých oblastiach, kde sa túto sezónu snehové vločky ešte neobjavili.

Na severe pod +10 °C a na horách aj sneh

Môžeme povedať, že najchladnejšie obdobie nás čaká od nedele do utorka. Teploty sa budú na Slovensku pohybovať len od +11 do +17 °C, avšak na severe bude ešte chladnejšie. Tu by maximálne teploty počas dňa nemuseli presiahnuť hranicu +10 °C.

Naviac v nedeľu a v pondelok zasiahne Slovensko zrážkové pole, ktoré predovšetkým do východnej polovice nášho územia prinesie zrážky. Vplyvom nízkych teplôt vo vyšších vrstvách atmosféry sa očakáva, že nielen na hrebeňoch Tatier sa objaví sneženie. V noci na pondelok a v pondelok ráno by mohlo snežiť aj na hrebeňoch Veľkej a Malej Fatry.

Chladné obdobie sa na našom území zdrží a tak skoro neustúpi. Otepľovanie bude veľmi postupné. Vývoj teplôt deň po dni až do konca septembra si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd