Prichádza jarné počasie. Slovensko čakajú prehánky a búrky. Pozor najmä popoludní

Peter Minárik

Po dnešnej relatívne príjemnej sobote nás čaká nedeľa a prvý májový deň. Ten sa bude niesť v znamení zmeny v doterajšom charaktere počasia. Bude síce zo dňa na deň teplejšie, ale popoludní hrozia na Slovensku prehánky a búrky. Treba byť teda veľmi obozretný.

Nadchádzajúce dni nás čaká teplotne priemerné počasie. Na súčasnú ročnú dobu sú bežné teploty na našom území od +16 do +23 °C a presne v týchto intervaloch sa budú pohybovať teploty počas prvých májových dní. Nevýhodou je, že nás čakajú pomerne časté prehánky, ktoré budú veľmi početné.

K zmene počasia začalo dochádzať už počas dnešného dňa, kedy sa nad mnohými oblasťami Nemecka, Švajčiarska, či západného Rakúska vyskytoval dážď, ale aj početné prehánky a búrky. Tie neboli príliš nebezpečné a priniesli predovšetkým blesky, ktorých udrelo niekoľko stovák.

Od zajtra zmena počasia čaká aj Slovensko. Bude síce teplo, čo určite poteší milovníkov letného oblečenia, no popoludní treba zbystrieť. Pomerne rýchlo nás totiž môžu schladiť prehánky a aj nebezpečné búrky. Obozretní tak buďte predovšetkým pri plánovaní turistiky.

Časté prehánky a búrky

Počasie na Slovensku začne ovplyvňovať výšková tlaková níž, ktorá už od zajtra prevezme pod kontrolu počasie na našom území. Táto tlaková níž spôsobí, že bude do našej oblasti prúdiť teplý, no zároveň aj vlhký vzduch.

A práve takáto vzduchová hmota je v jarných a v letných mesiacoch veľmi nebezpečná. Táto vzduchová hmota sa totiž počas slnečného svitu pomerne ľahko a dobre labilizuje a v tomto labilnom vzduchu sa počas dňa vytvára kopovitá oblačnosť, z ktorej sa môžu sformovať prehánky a búrky.

Tie nás čakajú takmer každý deň už od nedele. Jediný rozdiel bude v intenzite. Jeden deň budú prehánky a búrky výraznejšie, druhý zasa slabšie, ale o slnečnom počasí nemôže byť reč. Pokiaľ teda plánujete turistické aktivity, tak buďte veľmi obozretní. Práve rýchlo tvoriace sa prehánky a búrky bývajú v letnom období v horských oblastiach nebezpečné a blesky počas turistiky spôsobujú najväčšie zranenia, ba prípadne až úmrtia.

Numerické predpovedné modely odhadujú, že prehánky a búrky sa očakávajú minimálne do konca prvej májovej dekády, čo je do 10. mája. Potom je vývoj neistý, no dlhodobé predpovedné modely počítajú s tým, že výrazná búrková aktivita tak skoro nepominie a búrlivo bude celú prvú májovú polovicu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd