Prichádza najdlhší deň v roku. Kedy nastane letný slnovrat?

Veronika Salayová

O pár dní nás čaká letný slnovrat, ktorý sa vyznačuje najdlhším dňom v roku na severnej pologuli. Týmto dátumom sa oficiálne začína astronomické leto. 

Kým meteorologické leto začalo 1. júna, astronomické leto začína už o pár dní. V pondelok 21. júna nás čaká oficiálne prvý letný deň, pričom v tento deň nastáva letný slnovrat.

Letný slnovrat teda nastane 21. júna presne o 5.32 hod. Severný pól Zeme je v tento okamih maximálne naklonený k Slnku, ktorého svit dopadá kolmo na obratník Raka. Je to prvý deň leta na severnej pologuli a prvý deň zimy na južnej pologuli.

Čím ideme severnejšie od rovníka, tým je čas slnečného svitu dlhší, na južnej pologuli je to naopak. 

Zdroj: timeanddate.com
Zdroj: timeanddate.com

Za severnou polárnou kružnicou nastáva jav, ktorý sa nazýva polárny deň – slnko tu vôbec nezapadá. Presne na severnej polárnej kružnici nastáva polárny deň len raz do roka, a to v čase letného slnovratu.

Deň na Slovensku bude dlhý viac ako 16 hodín

V pondelok nastane teda najdlhší deň v roku 2021. V Bratislave napríklad slnko v tento deň vyjde o 4.50 hod. a zapadne o 20.55 hod., teda deň bude dlhý 16 hodín a 5 minút. 

V Košiciach v pondelok nastane východ slnka o 4.31 hod. a západ o 20.39 hod. Deň v Košiciach bude mať 16 hodín a 8 minút. 

Júnový slnovrat inšpiroval v priebehu storočí nespočetné množstvo festivalov, letných osláv a náboženských sviatkov. Jedným z najstarších dôkazov o dôležitosti letného slnovratu vo svete je Stonehenge v Anglicku.

Ide o megalitickú stavba, ktorá označuje okamih letného slnovratu. Každý rok sa v Stonehengi konajú veľké oslavy slnovratu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd