Prichádza veľkolepé zatmenie Slnka. Čiastočné zatmenie čaká aj Slovensko

Peter Minárik

Budúci týždeň nás čaká ďalšie vesmírne divadlo. Tentoraz bude v hlavnej roli Slnko, ktoré čaká úplne zatmenie. Zatmenie Slnka bude viditeľné aj zo Slovenska i keď len čiastočne.

Uplynulý mesiac priniesol na naše územie zaujímavé vesmírne divadlo. To prinášali predovšetkým nočné hodiny. Okrem Starlinkov bolo možné pozorovať aj najväčší spln Mesiaca tohto roka. Zároveň mohli v niektorých krajinách pozorovať úplné zatmenie Mesiaca.

Aj jún prinesie zaujímavé vesmírne divadlo o ktoré sa tentoraz postará Slnko. Našu planétu čaká úplné zatmenie Slnka.

Zatmenie Slnka nás čaká budúci týždeň

Minulý týždeň priniesol do oblasti Antarktídy, Austrálie a do niektorých oblastí Ázie a Ameriky úplne zatmenie Mesiaca.

Pred alebo po zatmení Mesiaca pravidelne do 2-3 týždňov prichádza zatmenie Slnka a to nás čaká už budúci týždeň.

Zatmenie Slnka príde už 10. júna, čiže budúci štvrtok. Úplné zatmenie Slnka však bude väčšina z nás pozorovať len na živých videoprenosoch. Úplné zatmenie Slnka totiž čaká len obyvateľov severovýchodného Ruska, severného Grónska a oblasť východnej Kanady.

zatmenie Slnka čaká túto časť Zeme
zatmenie Slnka čaká túto časť Zeme

Čiastočné zatmenie Slnka na Slovensku

Naše územie síce úplné zatmenie nezažije, ale nás čaká aspoň čiastočné zatmenie Slnka. V severných okresoch, napríklad v oblasti Žiliny zakryje Mesiac 5 % slnečného disku, v oblasti Bratislavy 4 % a v najjužnejších častiach Slovenska okolo 3,5 %.

Čiastočné zatmenie Slnka na Slovensku začne 10. júna tesne pred 12:00, pričom maximálna fáza príde v závislosti od lokality medzi 12:40 až 12:45. Koniec čiastočného zatmenia Slnka nastane okolo 13:30.

Ak počasie dopraje, tak uvidíte zatienenú severnú časť slnečného disku. Ako bude zatmenie prebiehať nájdete vo videu.