Prichádza vzácna zelená kométa, ktorú je možné vidieť iba raz za život

Veronika Salayová

K Zemi sa blíži kométa, ktorú je možné vidieť iba raz za život, keďže obežná dráha kométy trvá dlhých 50 000 rokov, kým opäť preletí. Ako, kedy a kde ju môžete pozorovať? 

Nedávno objavená kométa sa čoskoro objaví na nočnej oblohe, a to prvýkrát za 50 000 rokov. Naposledy okolo našej planéty prelietala vtedy, keď tu zrejme žili ešte neandertálci. 

Kométa s názvom C/2022 E3 má obežnú dráhu okolo Slnka a jej dráha prechádza vonkajšími časťami slnečnej sústavy. To je dôvod, prečo jej trvá taký dlhý čas, kým sa dostane do našej blízkosti.

Kométa teraz mieri k nám

Vo štvrtok 12. januára sa táto kométa nachádzala najbližšie k Slnku a teraz mieri smerom k našej planéte. Ľadový nebeský objekt sa odteraz pri približovaní bude neustále zjasňoval a už v nasledujúcich dňoch ju budeme môcť pozorovať malým ďalekohľadom.

Na severnej pologuli bude kométa viditeľná na rannej oblohe počas väčšiny januára a na južnej pologuli začiatkom februára, uvádza NASA. Všetci milovníci nebeských úkazov ju budú môcť na severnej pologuli pozorovať v blízkosti Polárky. Kométu možno od hviezd ľahko rozlíšiť tak, že bude svietiť na zeleno a bude mať za sebou chvost. 

Astronómovia dokonca dúfajú, že v závislosti od toho, ako sa v najbližších dňoch kométa rozsvieti, môže byť dokonca viditeľná aj voľným okom na tmavej oblohe bez svetelného smogu.

Najbližší prechod tejto vzácnej kométy bude 1. februára o 19.11 hod., kedy sa vesmírny objekt priblíži k Zemi najviac a bude od nás vzdialený približne 42 miliónov kilometrov.

Naposledy letela okolo Zeme v čase paleolitu

Kométa bola objavená iba minulý rok 2. marca 2022. V tento deň astronómovia Frank Masci a Bryce Bolin na observatóriu Palomar v južnej Kalifornii narazili na objekt, ktorý pôvodne identifikovali ako asteroid. Následné pozorovania odhalili, že tento objekt mal vysoko kondenzovanú kómu, čo signalizovalo, že išlo o kométu. 

V tom čase sa kométa nachádzala 643 miliónov km od Slnka vo vnútri obežnej dráhy Jupitera. Po zhromaždení dostatočného množstva pozorovaní na výpočet obežnej dráhy astronómovia zistili, že C/2022 E3 má obežnú dobu asi 50 000 rokov. 

K poslednému prechodu kométy zrejme došlo ešte počas paleolitu − teoreticky teda poslednými ľuďmi, ktorí videli tohto vesmírneho návštevníka, boli pravdepodobne neandertálci. 

Druhú šancu máme práve my v týchto dňoch, takže si túto vzácnu príležitosť nenechajte ujsť, lebo iná sa vám už v tomto živote nenaskytne. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd