Prichádza zmena: Večer začne pršať. Zajtra bude aj snežiť

Peter Minárik

Dlho očakávaná zmena počasia sa blíži na naše územie. V priebehu nasledujúcich hodín dôjde k zmene, ktorú prinesie studený front. Ten začne postupovať cez naše územie počas večerných hodín a za ním sa pomerne výrazne ochladí.

Toľko avizovaná zmena počasia je konečne na dosah. Po dňoch, ktoré priniesli na naše územie inverzné počasie, ktoré sa postaralo v nižších polohách prevažne o oblačné a hmlisté počasie, nás čaká zmena. Počasie nám pripomenie, že zima sa už blíži a je preto potrebné s ňou počítať.

Cez Európu totiž začal postupovať studený front, ktorý síce nie je zrážkovo výrazný, ale je výrazný z pohľadu ochladenia, ktoré čaká našu oblasť a ochladenie to bude pomerne výrazné.

Pred týmto studeným frontom totiž do Európy prúdi od juhu teplejší vzduch, no po prechode studeného frontu sa do Európy dostane veľmi chladný vzduch až z oblasti Grónska a teploty sa tak výrazne znížia. Čo teda čaká konkrétne naše územie ?

Studený front začne počasie ovplyvňovať už v podvečerných hodinách, kedy so západom Slnka začne od západu nad naše územie pribúdať frontálna oblačnosť a neskôr sa pridajú aj zrážky.

Zrážky by mali doraziť na naše územie po 18:00, no nebudú plošné a budú pomerne slabé. Najviac zrážok obdržia severné regióny Slovenska, ale aj tu sa úhrny budú pohybovať v jednotkách milimetrov, na zvyšku územia spadne prevažne do 1 mm.

Z pohľadu zrážok tak bude studený front bezvýznamný. Oveľa zaujímavejšie však bude ochladenie, ktoré zníži ako denné, tak aj nočné teploty a klesajúca hranica sneženia, ktorá poklesne až do najnižších polôh.

Studený vzduch sa na Slovensko prepadne v dvoch vlnách. Prvá vlna krátko po polnoci zníži hranicu sneženia na 1000 m n.m. a druhá vlna studeného vzduchu, ktorá k nám zatečie v zajtrajších ranných hodinách zníži hranicu sneženia až do najnižších polôh.

Treba však pripomenúť jednu zásadnú vec. Hranica sneženia síce poklesne aj do najnižších polôh, ale zrážok bude málo z čoho vyplýva aj to, že snehová nádielka nás nateraz nečaká.

Do našej oblasti bude od severozápadu prúdiť chladnejší a vlhší vzduch, čo sa prejaví na tom, že v piatok treba v severných regiónoch Slovenska počítať s výskytom snehových prehánok, či slabého občasného sneženia. Takéto slabé zrážky však snehovú prikrývku nevytvoria.

Na celom území Slovenska tak pocítime predovšetkým ochladenie. Denné teploty sa z dnešných +5 až +11 °C znížia na +2 až +7 °C a prituhne v noci. Teploty sa z +5 až 0 °C dostanú postupne na +1 až -7 °C.

V nasledujúcich hodinách nás tak čaká prvý záchvev zimy, ktorý by však zatiaľ výraznejšiu snehovú nádielku nemal priniesť, no teploty zníži natoľko, že už na celom našom území by ste mali začať používať zimné pneumatiky. Pneumatiky s letnou zmesou pri takýchto nízkych a dokonca aj mrazivých teplotách výrazne ovplyvňujú jazdné vlastnosti auta a chladné počasie by pritom na našom území malo prevládať aj v nasledujúcich dňoch. Vývoj nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd