Pripomínajú odtlačok prsta či letokruhy. Webbov teleskop zachytil prachové prstence dvojhviezdy

Dominik Cenkner

Päťtisíc svetelných rokov od našej planéty okolo seba krúžia dve hviezdy, ktoré vytvárajú rozsiahle prachové prstence. Tieto ružovkasté kruhy, ktoré pripomínajú odtlačok prsta alebo letokruhy, a vyzerajú takmer ako obyčajný záblesk svetla, zachytil vesmírny teleskop Jamesa Webba.

Od dvojhviezdy sa tiahnu do vzdialenosti viac ako desať biliónov kilometrov. Podľa americkej vesmírnej agentúry NASA prachové prstence ukazujú plynutie času podobne ako letokruhy stromov.

Dvojhviezda známa ako WR 140 je od Zeme vzdialená viac ako päťtisíc svetelných rokov. Prstence okolo binárneho systému vznikli stlačením hviezdnych vetrov pri priblížení hviezd.

Tie k sebe ich obežné dráhy privedú približne raz za osem rokov. Pri stretnutí sa plyny medzi nimi stlačia a vytvoria prach.

„Pozorujeme produkciu prachu v tomto systéme za viac než storočie,“ povedal astronóm Ryan Lau, vedúci autor štúdie publikovanej v odbornom časopise Nature Astronomy.

Sila Webbovho teleskopu

„Predchádzajúce pozorovania WR 140 ukázali prítomnosť až troch prstencov. Je úžasné vidieť ich takto 17, ukazuje to silu teleskopu Jamesa Webba,“ povedala spoluautorka štúdie Olivia Jonesová z Astronomického a technologického centra Spojeného kráľovstva (UK ATC) v Edinburghu, ktoré pomáhalo teleskop postaviť. 

Hviezdy v binárnom systéme WR 140 sú niekoľkokrát väčšie ako Slnko. Jedna z nich má tridsaťnásobnú hmotnosť našej hviezdy, druhá asi desaťnásobnú.

Obe vesmírne telesá sa k sebe približujú približne na vzdialenosť medzi Zemou a Slnkom, teda asi 150 miliónov kilometrov. Jedinečný prstenec je spôsobený predĺženou dráhou menšej hviezdy. 

Teleskop Jamesa Webba pozoruje vesmír zo vzdialenosti 1,5 milióna kilometrov od Zeme od januára tohto roku. Toto doteraz najvýkonnejšie zariadenie svojho druhu v hodnote desať miliárd dolárov je projektom NASA a partnerov z Európskej vesmírnej agentúry ESA a kanadskej CSA.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd