Pripravte sa na vlnu búrok. Búrky budú opäť intenzívne

Pripravte sa na vlnu búrok. Búrky budú opäť intenzívne
Peter Minárik

Dnešné búrky priniesli na naše územie množstvo problémov a problémy treba očakávať aj nasledujúce hodiny. Naše územie čaká veľké množstvo búrok, ktoré prídu v niekoľkých vlnách.

Nad našou oblasťou sa nachádza nevýrazné tlakové pole. Vzduchová hmota, ktorá sa nachádza nad našou oblasťou je teplá a vlhká, čím sa počas dňa stáva mimoriadne instabilnou a v nej sa darí tvorbe búrok.

Búrky nás čakajú aj nasledujúce hodiny a treba byť obozretný. Búrky budú lokálne silnejšie a môžu spôsobiť podobné problémy ako dnes a to najmä čo sa týka lokálnych zatopení.

Najskôr najmä orografické búrky

Búrky sa na našom území môžu vyskytnúť aj počas nasledujúcej noci a to predovšetkým v južnej časti územia. Neočakávajte však že budú nejaké výrazné. To budú až počas dňa.

S východom Slnka sa na našom území vo štvrtok opäť začne výrazne labilizovať vzduch a v tomto labilnom vzduchu sa už skoro dopoludnia začne vytvárať kopovitá oblačnosť a predpoludním nám hrozia prvé búrky. 

Tých bude s pribúdajúcimi hodinami viac a najintenzívnejšie by mali byť v popoludňajších hodinách. 

Opäť pôjde o orografické búrky z tepla, a tak počítajte s podobným správaním búrok ako v priebehu dnešného dňa. Búrky tak budú vznikať predovšetkým v oblasti hôr a lokálne budú prinášať výdatné zrážky a to by mal byť aj najnebezpečnejší sprievodný jav. Vyskytovať sa tak môžu opäť lokálne zatopenia.

Búrky budú dopoludnia sústredené najmä nad stredné a východné Slovensko. Na západe hrozia najmä v oblasti Malých Karpát a v krajných, východných okresoch.

Večer búrky z frontu

V priebehu podvečerných a a večerných hodín by mala nad naše územie doraziť ďalšia vlna búrok. K nášmu územiu sa bude blížiť studený front, ktorý sa však bude rozpadať. Ten však so sebou aj napriek tomu prinesie zrejme ďalšie búrky, ktoré by sa nad naše územie mali nasunúť z Rakúska a z Moravy, Tieto búrky už môžu prinášať aj silnejší vietor.

S búrkami tak počítajte aj nasledujúce hodiny. Vyskytnú sa v noci, dopoludnia, popoludní aj nasledujúci večer a noc.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd