Pripravte sa na zmenu času. Onedlho si pospíme o hodinu dlhšie

Veronika Salayová

O niekoľko dní nás čaká ďalšia zmena času. Z letného času prechádzame na zimný, a tak si pospíme o hodinu dlhšie. Kedy k zmene dôjde?

Tento rok zmena letného na zimný čas nastane v noci zo soboty 30. októbra na nedeľu 31. októbra.

O 3.00 hodine si posunieme hodiny o jednu hodinu späť, t. j. nastavíme ich na 2.00 hod., a pospíme si tak o hodinu dlhšie.

Stávať tak už nebudeme za tmy, ale za svetla, čo poteší mnohých ranostajov. Na druhej strane nastane tma skorej, čiže už v poobedných hodinách budeme pozorovať postupné stmievanie.

Čas sa bude striedať aj ďalšie roky

Striedanie zimného a letného času ostáva v platnosti aj ďalšie roky, pretože dohoda v Európskej únii sa nezrodila. Problematika zrušenia letného a zimného času sa odkladá do začiatku roka 2027.

K vzájomnej dohode teda v ÉU nedošlo ani v lete a niektoré európske krajiny zrušenie striedania času aj odmietlo. Proti zrušeniu boli napríklad krajiny ako Maďarsko, Grécko či Portugalsko. Riešenie pandémie koronavírusu napokon výrazne oddialila túto otázku a vytlačila ju do úzadia záujmov ÉU.

Slovensko by preferovalo zimný čas

V našej krajine sa čas strieda od roku 1979, čiže ešte za čias Československa. Slovensko však proti zrušeniu striedania času neprotestovalo a Európskej únii predložilo, že by sme si chceli ponechať zimný čas.

Ešte v lete 2018 prebehla online anketa občanov Európskej únie, kde sa náhodne ľudí pýtali, ktorý čas preferujú. Väčšina Európanov by si ponechala letný čas, aj keď napriek výsledkom ankety jednotlivé vlády by skôr preferovali ponechanie zimného času, rovnako ako aj Slovensko.

Problematika sa bude opäť riešiť až v roku 2026, prípadne začiatkom roku 2027, takže dovtedy sa ešte môžu jednotlivé názory európskych krajín zmeniť. Isté však je, že čas sa bude striedať aj naďalej, a to ďalších 5 rokov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd