Prognóza meteorológov: Aká bude jeseň 2020 v Európe?

Veronika Salayová

Americkí meteorológovia prišli s prognózou na jeseň 2020. Aká jeseň teda čaká Slovákov na základe ich predpovede?

Meteorológovia zo spoločnosti AccuWeather prišli prognózou na tohtoročnú jeseň. Podľa meteorológa Tylera Roysa jeseň 2020 v Európe výrazne ovplyvnia tropické cyklóny v Atlantiku, a to od ľahkého vetra až po víchrice alebo od slabých búrok po rozsiahle záplavy.

Meteorológ Alan Reppert dodal, že tieto systémy môžu priniesť zrážky do oblastí Španielska, Portugalska a Francúzska, kde nedostatok vlahy v lete spôsobil v niektorých regiónoch extrémne sucho. 

Roys ďalej očakáva, že v prvej polovici jesene sa Európou preženú silné víchrice, a to najmä v severozápadnej Európe (Britské ostrovy, Nórsko, sever Francúzska a sever Nemecka). V druhej polovici jesene by malo byť veternejšie skôr v južnejších častiach Európy.

Prechod z leta na jeseň nebude pre mnohých Európanov jednoznačný, pretože aj v septembri sa budú udržiavať vyššie teploty, a to v západnej a strednej Európe, vrátane Slovenska. 

Meteorológ zároveň dodal, že aj keď teplo v prvej polovici jesene bude pretrvávať, to však neznamená, že bude úplne bez výdatných zrážok, takže jeseň bude teplá, no daždivá zároveň. Napríklad Írsko a Spojené kráľovstvo by mohli mať nadpriemerné teploty aj nadpriemerné zrážky na jeseň tohto roku.

Čo sa týka strednej a juhovýchodnej Európy, zmenu v počasí vidia meteorológovia v polovici jesene, kedy by sa mal charakter počasia zmeniť a výrazne sa ochladí.  Zároveň však očakávajú dostatok zrážok, čo môže viesť aj k skoršiemu sneženiu v niektorých oblastiach. Lyžiarska sezóny by tak podľa nich mohla začať o čosi skôr. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd