Prognóza meteorológov: Aká bude tohtoročná jeseň v Európe?

Veronika Salayová

Meteorológovia z AccuWeather prišli s dlhodobou prognózou na nadchádzajúce ročné obdobie. Jeseň v Európe bude podľa nich takáto...

Európa má za sebou pomerne náročné leto. Letné obdobie prinieslo so sebou veľa katastrof. V Česku vyčíňalo smrteľné tornádo, v západnej Európe došlo k extrémnym záplavám a na juhu Európy už niekoľko týždňov zúria ničivé požiare.

Prognostici z americkej spoločnosti AccuWeather priniesli svoje vyhliadky na tohtoročnú jeseň v Európe. Čo nás podľa nich čaká?

Počasie bude ovplyvňovať La Niña

Meteorológovia pre dlhodobú prognózu AccuWeather uvádzajú, že hybnou silou podmienok počas celej jesene bude model La Niña vyvíjajúci sa v Pacifiku, ktorý ovplyvní počasie na celom svete. 

Podľa ich prognózy sa budú zrážky a búrky, ktoré dominovali nad severnou časťou kontinentu, postupne presúvať na juh cez kontinent. To prinesie úľavu pri časti Nemecka, Belgicka, Holandska, Luxemburska a severovýchodného Francúzska, kde prívalové zrážky spôsobili v júli katastrofické záplavy. 

Aké počasie prevládne na Slovensku?

Na jeseň sa na Slovensku očakáva počasie v rámci dlhodobého normálu s menším výskytom zrážok a búrok.

Teplotne bude jeseň v normále s malými teplotnými výkyvmi. Takýto charakter počasia bude podľa modelu dominovať v častiach západnej a strednej Európy, vrátane nášho územia.

Podľa prognózy v Alpách a severnom Talianku hrozia počas jesene povodne a vo východnej Európe bude prevládať teplotne nadpriemerné počasie. V Írsku a v Spojenom kráľovstve hrozia vpády tropických búrok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd