PRVÁ VYHLIADKA: Aké počasie sa črtá na Vianoce ?

PRVÁ VYHLIADKA: Aké počasie sa črtá na Vianoce ?
Peter Minárik

Vianoce sú za rohom a otázka: ,,Aké počasie nás čaká na Vianoce ?,, sa stáva čoraz aktuálnejšou. Predbežne to vyzerá na celkom zaujímavý vývoj práve počas vianočných sviatkov.

Začiatok decembra sa zatiaľ nesie v chladnejšom počasí. To celkom určite teší lyžiarske strediská, kde sa naplno zasnežuje.  Snehu je však v nižších polohách pomerne málo a takto to zostane ešte aj nasledujúce dni. 

Pred Vianocami sa oteplí

Predpovede naznačujú, že od polovice decembra, teda od budúceho týždňa sa začne v našej oblasti veľmi citeľne otepľovať. 

Do našej oblasti sa od juhozápadu začne dostávať teplejší vzduch, pri ktorom budú denné teploty stúpať až nad hranicu +10 °C a v najteplejších oblastiach sa môžu dostať až k rekordným +15 °C, čo je na súčasnú ročnú dobu veľmi nezvyčajné. 

Takéto počasie by malo panovať aj nasledujúce dni. Bude tak teplo a pomerne málo zrážok. Naša oblasť totiž bude pod vplyvom jednotlivých oblastí vyššieho tlaku vzduchu. Zmení sa to zrejme až tesne pred Vianocami.

Štedrý deň s nádejou na snehové vločky

Vopred upozorňujeme, že akákoľvek predpoveď na Vianoce je zatiaľ len hrubým odhadom, no dlhodobé numerické modely už vývoj počasia na Vianoce niekoľko dní počítajú a simulujú, a tak z niekoľkých výpočtov vzniká postupne ten najpravdepodobnejší variant.

Ten aktuálne hovorí o tom, že deň pred Štedrým dňom, teda 23. decembra by cez naše územie mal postúpiť studený front, ktorý prinesie zrážky a za ním aj ochladenie. Zrážky budú spočiatku dažďové, no postupne sa aj v nižších polohách môže vyskytovať sneženie.

Na Štedrý deň sa predbežne očakáva, prevažne oblačné počasie s doznievajúcimi zrážkami, ktoré budú od výšky zhruba 300 až 400 m n.m. snehové. Teploty počas dňa by sa mali pohybovať od 0 do +6 °C. 

Zrážky tak na Štedrý deň môžu vypadávať v tuhom skupenstve aj v nižších polohách, ale pravdepodobnosť vytvorenia snehovej pokrývky pri kladných teplotách je nulová. 

pravdepodobnosť snehovej pokrývky počas Štedrého večera
pravdepodobnosť snehovej pokrývky počas Štedrého večera

Pred Štedrým dňom sa teda síce zrejme ochladí, no nebude to stačiť na vytvorenie snehovej pokrývky v nižších polohách. V nasledujúcich dňoch sa pritom čaká opäť otepľovanie a druhá polovica decembra by mala ako celok byť teplotne nadpriemerná.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd