PRVÁ VYHLIADKA počasia na Vianoce. Aký vývoj sa očakáva a aké by mohli byť Vianoce?

Peter Minárik

Do najkrajších sviatkov roka nám zostáva presne 10 dní a mnohých určite zaujíma otázka, že aké počasie sa očakáva. Na definitívnu predpoveď počasia si budeme musieť ešte nejaký ten čas počkať, avšak už teraz vieme, čo sa črtá a ako to bude vyzerať tesne pred tohtoročnými Vianocami.

Pred sebou máme posledný predvianočný víkend a ten nasledujúci si už budeme užívať sviatky pohody a radosti. Aj ľudia, ktorí nemajú radi zimu, si väčšinou želajú, aby aspoň cez vianočné sviatky prituhlo a napadol nejaký ten sneh.

Do Vianoc zostáva už len niekoľko dní, no z meteorologického hľadiska je to stále ešte dosť ďaleko. V každom prípade sa už teraz vieme pozrieť na to, aké nás čaká predvianočné počasie, z čoho bude následne vyplývať to vianočné. Čo sa teda čaká?

Pred Vianocami z mrazov do tepla a zasa naopak

Predpoveď na Vianoce je ešte zaťažená istými pochybnosťami, avšak už vieme, čo nás čaká do Vianoc, a z meteorologického hľadiska to bude skutočne „chaos“. Z teplého vzduchu sa budeme dostávať do veľmi chladného a zasa naopak.

Aktuálne zažívame to, že po studenom a zasneženom začiatku týždňa sa do našej oblasti začína od západu dostávať teplý vzduch. Ten spôsobuje, že na západe sa už vyskytujú mrznúce zrážky a teplý vzduch počas štvrtka zatečie nad celé naše územie.

To zapríčiní, že v noci na piatok, kedy cez naše územie bude postupovať ďalšie zrážkové pole, bude na viacerých miestach pršať. Piatok tak bude veľmi nepriaznivý. Ráno ešte hrozia mrznúce zrážky a počas piatka sa očakávajú pomerne výrazné kvapalné zrážky, ktoré dajú dosť na frak snehovej pokrývke. Očakáva sa, že sa roztopí aj viac ako 10 cm. Snežiť bude len na horách a na celom území budú teploty počas dňa nad nulou.

Teplé počasie sa však dlhu neudrží. Už v sobotu sa začne opäť ochladzovať. V tento deň začne od severu zatekať opäť studený vzduch, ktorý zrazí teploty nadol. Piatok teda ešte prinesie teploty nad nulou, ale víkend by mal priniesť opäť celodenné mrazy na celé naše územie. 

Nebude však len mrznúť. Zároveň začne dážď opäť prechádzať do sneženia a v sobotu tak na našom území môže pripadnúť ďalšia vrstva nového snehu. Zrážky by mali ustať už v noci na nedeľu a začne sa vyjasňovať.

Záver týždňa a aj víkendu by mal priniesť jasné až polooblačné počasie, čo opäť zapríčiní výrazný pád teplôt. Nočné teploty tak môžu v dolinách a v kotlinách opäť klesať aj pod -20 °C.

V utorok, to už budeme mať v kalendári 20. decembra, sa očakáva ďalší prudký obrat v počasí. Nastane prudké oteplenie :-) Teploty pôjdu opäť nad nulu a sneh sa bude topiť a tu už sa začne črtať vývoj počasia na vianočné sviatky.

Aké budú Vianoce?

Dva najpoužívanejšie numerické modely v Európe, a to model ECMWF a GFS, už črtajú očakávaný vývoj počasia. Obidva modely sa zhodujú na tom, že sa vpád chladnej vzduchovej hmoty od severu neočakáva, a to je pomerne zásadné konštatovanie. Nejaké tuhé mrazy sú tak aktuálne málo pravdepodobné.

Zároveň sa oba numerické modely zhodujú v tom, že najpravdepodobnejšie budeme vystavení západnému až severozápadnému prúdeniu. To býva vlhké, a teda bohaté na zrážky, no veľká premenná sú teploty.

Vzduchová hmota z týchto smerov môže byť aj teplá, ak k nám bude prúdiť od západu, ale aj chladnejšia, ak k nám bude prúdiť viac zo severozápadu až severu. 

Na nižšie priložených obrázkoch môžete vidieť ansámblovú predpoveď teplôt podľa modelu ECMWF. Ansámblová predpoveď sa používa pre odhad neistoty v predpovedi na dlhšie obdobie. Môžete vidieť, že na začiatku je rozptyl teplôt malý a predpoveď teploty je tak pomerne jasná. S pribúdajúcimi dňami sa rozptyl zväčšuje spolu s tým, ako sa zvyšuje pravdepodobnosť.

Veľký rozptyl počas Vianoc vidieť predovšetkým na nočných teplotách. Na predpovedi pre Košice môžete vidieť, že vianočná noc môže priniesť teploty od +1 do -15 °C, čo je vysoký rozptyl. Ten je menší napríklad pre Bratislavu.

V každom prípade pri denných teplotách je rozptyl menší a dá sa usudzovať, že je takmer vylúčené to, že počas Vianoc nás čakajú celodenné mrazy. V Bratislave, v Žiline a v Košiciach by sa mala denná teplota pohybovať od 0 do +5 °C.

očakávaný vývoj teplôt pre Bratislavu
očakávaný vývoj teplôt pre Bratislavu
očakávaný vývoj teplôt pre Žilinu
očakávaný vývoj teplôt pre Žilinu
očakávaný vývoj teplôt pre Košice
očakávaný vývoj teplôt pre Košice

Počas Vianoc sa tak neočakáva celodenný mráz a najpravdepodobnejšie je to, že zažijeme odmäk. To však ešte nič nevypovedá o skupenstve zrážok, ktoré môže byť pokojne aj snehové. Avšak pri denných plusových teplotách to vonku moc zimne zrejme vyzerať nebude.

Vyzerá to teda tak, že 20. decembra by malo prísť predvianočné oteplenie, ktoré by sa malo udržať aj počas Vianoc. Predpoveď je však ešte zaťažená neistotou a budeme ju upresňovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd