Prvé búrky sa už začali tvoriť. Na juhu Moravy vznikla výrazná tromba

Veronika Salayová

Studený front sa už teraz nachádza nad Moravou, kde sa začínajú vytvárať prvé zrážky a búrky. Búrky priniesli aj výraznú trombu. 

O niekoľko hodín čaká Slovensko výraznejšia zmena počasia. Vlna extrémnych teplôt pomaly končí a našu oblasť už v týchto chvíľach začína ovplyvňovať prichádzajúci studený front. 

Studený front sa už nachádza nad Českom, kde sa už tvoria prvé dnešné búrky. Tie zatiaľ nie sú výrazné a neprinášajú ani bohatú bleskovú aktivitu, pričom doteraz udrelo vyše 300 bleskových výbojov.

Búrky avšak za krátky čas ich vzniku až stihli vytvoriť veľmi výraznú trombu. Tú pozorovali okolo 16.00 hod. v obci Tavíkovice pri Znojme v Juhomoravskom kraji.

Tromba bola veľmi výrazná a na pohľad veľmi fotogenická. Na niektorých záberoch sa dokonca zdalo, že sa veľmi priblížilo k zemi.

Ak by sa tromba dotkla zeme, v tom prípade by už nešlo o trombu, ale o tornádo.

Zmena počasia je za rohom

Na našom území zatiaľ búrky nemáme, avšak to sa môže príchodom nasledujúcich hodín zmeniť. Prvé búrky na našom území sa môžu objaviť už vo večerných a nočných hodinách. 

Búrky prinesú najmä výraznejšie ochladenie a toľko potrebný dážď. Zrážky sa najprv očakávajú iba na západe nášho územia, neskôr počas zajtrajšieho rána a v priebehu dňa zaprší aj na strednom a východnom Slovensku.

Polohu búrok a zrážok môžete sledovať na našom iRadare

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd