Extrémne búrky sa vrátili na Slovensko. Padajú 4 cm krúpy a hrozia prívalové povodne

Peter Minárik

Prvé búrky začínajú na našom území spôsobovať komplikácie. Silná búrka vznikla na severovýchode územia a prináša prívalové zrážky a veľké krúpy, ktorých priemer dosahuje až 4 cm.

Horúčavy sú za nami a počasie na Slovensku sa začína zhoršovať. Ovplyvňovať nás začína studený front, no ešte pred ním vznikajú predfronálne búrky, ktoré sú lokálne až extrémne. 

Výrazné búrky sa tvoria napríklad nad Moravou, či v okolí Viedne, kde sa aktuálne vytvára už druhá výrazná búrka.

Aktuálne máme najsilnejšiu búrku na našom území na severovýchode Slovenska, kde prináša prívalové zrážky a padajú aj veľké krúpy.

Prívalové povodne na severovýchode

Podľa radarových odhadov sa v oblasti severovýchodného Slovenska vyskytuje supercela. Tá do oblasti prináša extrémne javy ako prudké prívalové zrážky, či veľké krúpy.

Intenzívna búrka zasiahla obce Lenartov a presúva sa smerom na východe cez obce Kurov, Sveržov, Zlaté do oblasti Zborova. Búrka postupuje severne od mesta Bardejov.

Búrka, ktorá sa na severovýchode vyskytuje prináša mohutné prívalové zrážky. Žiaľ, v oblasti sa nenachádza zrážkomerná stanica a tak oficiálne dáta z oblasti nie sú.

Zrážky tak môžeme odhadovať len z radarových meraní. Na základe nich spadlo v tejto oblasti aj okolo 100 mm zrážok, čo vyvolá prívalové povodne.

Tie mimochodom oblasť zasiahli už aj počas včerajšieho dňa a tak sú povodia veľmi nasýtené, čo môže situáciu zhoršiť.

Padajú aj 4 cm krúpy

Ako sme spomínali, tak búrka, ktorá sa vyskytuje na severovýchode je extrémna a prináša aj veľké krúpy. Ľudia z oblasti hlásia až 4 cm krúpy.

V týchto chvíľach sa búrka presúva smerom na východ cez okres Bardejov, do okresu Svidník, kde taktiež treba počítať s výskytom mimoriadne nebezpečných sprievodných javov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd