PRVÉ INFO: Chystá sa ďalšia vlna horúčav. Hrozí však až teplota vysoko nad +40 °C?

Peter Minárik

Po vlne horúčav prišlo na naše územie osvieženie v podobe vpádu chladnejšieho vzduchu, ktorý znížil teploty. Vyhliadky počasia však začínajú šokovať. Dnes, možno aj vás zaujala predpoveď, ktorá očakáva budúci týždeň teploty vysoko nad +40 °C. Ako to ale naozaj bude?

Slovensko má za sebou vlnu mimoriadnych horúčav, ktoré ešte viac zintenzívnili aktuálne prevládajúce sucho. Teploty sa na Slovensku dostali až na +39 °C, čo bola najvyššia júnová teplota nameraná v histórii.

Po vlne horúčav sa na našom území ochladilo. Aj dnešné teploty sa pohybovali len okolo +20 °C, v najteplejších oblastiach okolo +25 °C. Do našej oblasti totiž prúdi chladnejší vzduch od severozápadu po okraji tlakovej výše so stredom nad Írskom.

V priebehu nadchádzajúceho víkendu nás čaká ďalšie ochladenie, no v budúcom týždni sa očakáva vzostup teplôt a opäť nám hrozia horúčavy. Dnešné predpovede však prišli s variantami, že nám hrozia teploty dokonca na úrovni okolo +45 °C. Čo nás teda čaká?

Pred nami je najskôr chladnejší víkend

Cez naše územie začne postupovať ďalší studený front za ktorým k nám vpadne ďalšia vlna chladnejšieho vzduchu. Tá sa postará o teploty, ktoré budú na súčasnú ročnú dobu výrazne podpriemerné. 

Pri prevažne premenlivej oblačnosti sa víkendové teploty budú na Slovensku pohybovať v sobotu od +17 na severe, po +27 °C na juhu územia. V nedeľu bude ešte chladnejšie a to len od +14 do +25 °C.

Veľmi chladný bude aj začiatok ďalšieho týždňa, ale zrážok veľa nečakajte. Od polovice budúceho týždňa sa však črtá zásadné oteplenie.

Slovensko čaká ďalšia vlna horúčav

Počas budúceho týždňa by sa nad našou oblasťou mala usadiť tlaková výš, ktorá bude aj na našom území zabezpečovať stabilné, letné počasie a okrem toho bude súčasne do našej oblasti od juhozápadu až juhu pumpovať teplý vzduch.

Maximálne denné teploty budú na Slovensku opäť stúpať až nad úroveň +30 °C a s vysokou pravdepodobnosťou v najteplejších lokalitách nášho územia aj nad +35 °C. Bude však ešte výrazne teplejšie?

Bude nad +40 °C?

Viacerí z vás dnes zostali prekvapení z predpovede počasia, keď si otvorili nejakú z aplikácii v telefóne. Od 15. júla v aplikáciach svietili skutočne extrémne teploty, ktoré dokonca vysoko prekračovali hranicu +40 °C a pre Bratislavu počítali dokonca s teplotou až +46 °C. Takto napríklad vyzerá beh numerického modelu GFS na 20. júla, ktorý na našom území očakáva teploty od +35 do +43 °C.

jeden z behov modelu GFS
jeden z prepočtov modelu GFS

Dnes sa jednoznačne ukázalo akou veľkou slabinou sú aplikácie a že sa určite nemožno spoliehať len na automatizovanú predpoveď počasia v aplikácii, ale stále treba aj čítať ako očakávaný vývoj komentujú meteorológovia. Aplikácie totiž používajú numerické modely, ktoré sú často pre našu oblasť mimoriadne nevhodné a nepresné.

Veľa aplikácii používa americký predpovedný model GFS, ktorý dnes ukazoval teploty aj okolo +45 °C. To je však vylúčené! Tento model totiž pre našu oblasť nie je vhodný, čo sa aj dnes ukázalo. GFS je globálny model stavaný pre celý svet. Ide o systematicky opakujúcu sa chybu tohto numerického predpovedného modelu, ktorý pre náš stredoeurópsky región nesprávne vyhodnocuje vplyv vyparovania vlhkosti v nižších hladinách atmosféry, čím následne v jeho výpočtoch dochádza k extrémnemu prehrievaniu.

Takéto extrémne hodnoty s teplotou vysoko nad +40 °C by prekonávali všetky platné historické rekordy, čo je takmer vylúčené. Nesprávne vybraný predpovedný model, ktoré tieto aplikácie používajú je jedna vec.

Druhým hľadiskom je to, že všeobecne predpoveď na dlhú dobu je dosť vzdialená a často aj nepresná. Tretím hľadiskom je to, že takéto aplikácie často používajú len posledný prepočet numerického modelu, ktorý môže z času na čas takto ustreliť. Odborný meteorológ berie pri zostavovaní predpovede ansámble, čo je priemer hneď niekoľkých prepočtov toho istého modelu. 

Predpoveď počasia vzniká tak, že sa vezmú pozorovania po celom svete, ktoré sa dosadia do fyzikálnych rovníc a následne vznikne odhad počasia na najbližšie dni. Keďže môžu byť v meraniach po celom svete chyby, tak chybné počiatočné podmienky by viedli k nekorektnej predpovedi. Preto sa počiatočné podmienky následne 50x upravia a model sa prepočíta znova. Vznikne tak 50 rôznych scenárov predpovede a jeden hlavný run - ansámbel.

Ak sa pozrieme na ansámbel pre našu oblasť presnejšieho predpovedného modelu ECMWF, tak z dnešného dňa pre Bratislavu je len zhruba 10 % šanca že sa teploty dostanú nad +38 °C.

ansámbel modelu ECMWF
ansámbel modelu ECMWF

Iba jeden prepočet modelu z 50-tich ďalších perturbovaných udáva teplotu +42 °C. 10% prepočtov udáva teplotu vyššiu ako +38 °C, 25% prepočtov udáva teplotu vyššiu ako +36 °C a 50% že bude viac ako +33 °C. Naopak, 25% prepočtov dáva teplotu nižšiu ako +32°C a 10% dokonca nižšiu ako +28 °C.

Je teda jasné, že netreba robiť paniku a teploty vysoko nad +40 °C na Slovensku nehrozia! Aplikácie sú často nepresné na dlhšie obdobie ako 5-7 dní a svoje robí aj nesprávne použitý numerický model v aplikáciach. Odporúčame preto napríklad sledovať našu vyhliadku, ktorú denne zostavujeme a nájdete ju TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd