PRVÉ INFO: Chystá sa výrazné zhoršenie počasia! Kedy príde a čo sa chystá?

Peter Minárik

Už niekoľko dní v Európe panuje veľmi pokojné a stabilné počasie. Okrem toho je mimoriadne teplo a teploty dokonca lámu historické rekordy. Už čoskoro sa však počasie výrazne zmení. Očakáva sa totiž, že počasie sa vráti na úroveň dlhodobého normálu a čaká nás aj veľa zrážok.

Tohtoročný október bude patriť k tým najteplejším, aké sme v uplynulých rokoch zažili. Teploty sú mimoriadne nezvyčajné a pohybujú sa až o viac ako 10 °C vyššie, ako je na súčasnú ročnú dobu bežné.

Zažívame nezvyčajné počasie

Do našej oblasti aktuálne prúdi od juhozápadu teplejší a vlhší vzduch. To, že je vzduch vlhký, sa prejavuje na hmle a nízkej oblačnosti, ktorá sa v uplynulých dňoch vyskytuje predovšetkým na juhu, západe a východe Slovenska. Preto v týchto oblastiach počasie zas také príjemné nie je.

V skutočnosti je to však veľmi nezvyčajné počasie. Vzduchová hmota, ktorá do našej oblasti prúdi, je v porovnaní s dlhodobým normálom aj o viac ako 10 °C teplejšia. To sa však prejavuje najskôr na severe, kde sa oblačnosti počas dňa vyskytuje najmenej.

Práve vďaka zmenšenej oblačnosti môžeme pozorovať to, že zatiaľ čo na západe sa teploty pohybujú nad +10 °C, tak na severe stúpajú až k +20 °C.

U našich susedov je dokonca ešte teplejšie. V susednom Česku dokonca cez víkend zaznamenali teplotu takmer +27 °C a to je na koniec októbra už skutočne veľa.

Takéto teplé počasie by malo na našom území zotrvávať do štvrtka. Naďalej počítajte s tým, že teploty budú veľmi závisieť na oblačnosti. Na miestach, kde bude hmlisto, sa budú teploty pohybovať pod +15 °C, avšak na miestach so zmenšenou oblačnosťou pôjdu teploty až k +20 °C. Tomuto teplému počasiu je však čoskoro koniec. Počasie chystá zásadnú zmenu v doterajšom charaktere počasia, ktorá príde v priebehu piatka.

Čakajte výdatnejší dážď a ochladenie

Niekoľko dní počasie ovplyvňovali oblasti vysokého tlaku vzduchu, no tomu je koniec. V piatok počasie začne ovplyvňovať studený front spolu s presúvajúcou sa oblasťou tlakovej níže, ktorá prinesie aj na Slovensko pomerne výdatné zrážky, ktoré nás čakajú celý piatok a aj sobotu.

Pôjde o prvé výraznejšie zrážky po niekoľkých týždňoch, ktoré by mohli na Slovensko priniesť od 10 až do 40 mm zrážok. Nie je však vylúčené, že na náveterných stranách budú zrážky aj o čosi výdatnejšie. Na hrebene Tatier sa vráti sneženie.

Okrem výrazných zrážok sa pripravte aj na pomerne zásadné ochladenie. Najchladnejšie bude počas víkendu, kedy sa maximálne teploty len v tých najteplejších regiónoch Slovenska dostanú nad hranicu +10 °C.

Pozitívnou správou je však to, že teploty by už v ďalších dňoch mali smerovať opäť nahor. Viac o vývoji na ďalšie dni nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd