PRVÉ INFO: Do Európy mieri veterná búrka. Udrie počas budúceho týždňa

Peter Minárik

Numerické modely očakávajú v priebehu budúceho týždňa nepriaznivé počasie, ktoré by sa malo zhoršiť predovšetkým v druhej polovici týždňa. Na sile naberie predovšetkým vietor, ktorý môže dosahovať nárazy aj okolo 150 km/h.

V priebehu nadchádzajúceho týždňa zasiahne Európu nepriaznivé počasie. Vďaka atlantickému prúdeniu nás čaká niekoľko vĺn dažďa, no okrem toho bude aj pomerne veterno.

Počasie by mala ovplyvňovať výrazná tlaková níž, ktorá vytvorí naprieč Európou mohutný tlakový gradient a ten potom prinesie veľmi silný vietor do mnohých oblasti Európy.

Počasie sa zhorši v priebehu týždňa

Prvá polovica budúceho týždňa by už nemala byť taká priaznivá ako počas uplynulého víkendu, kedy prítomnosť tlakovej výše nad kontinentom Európy prinášala stabilné počasie.

V prvej polovici týždňa sa budeme nachádzať pod vplyvom nevýrazného tlakového poľa, ktoré prinesie premenlivé počasie. Zásadné zhoršenie príde v druhej polovici týždňa.

Z Atlantiku sa totiž nad Britské ostrovy nasunie hlboká tlaková níž v ktorej strede bude tlak klesať k 950 hPa. Táto níž prinesie výrazný tlakový gradient. Napríklad na severe Škótska bude vo štvrtok tlak len na úrovni 970 hPa, no na juhu Anglicka aj nad 1010 hPa. 

Veterné počasie čaká mnohé štáty Európy

Výrazný tlakový gradient spôsobí veľmi silný vietor. Vietor začne už v stredu silnieť na Britských ostrovoch, pričom najsilnejší vietor sa očakáva na západe Írska, Škótska, Anglicka a vo Walese, kde poryvy vetra môžu dosahovať rýchlosť až 150 km/h.

V noci zo stredy na štvrtok začne vietor silnieť aj v západnej Európe a v Nemecku, kde poryvy budú dosahovať rýchlosť až okolo 100 km/h.

Vo štvrtok sa postupne rozfúka aj v Česku a na Slovensku, no vietor by tu mal byť už o niečo slabší. Maximálne poryvy vetra sa očakávajú od 50 do 80 km/h, no všetko to bude závisieť na presnej polohe tlakovej níže. Vietor tak môže byť ešte silnejší. Veterná búrka by mala spôsobiť problémy predovšetkým v severozápadnej časti Európy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd