PRVÉ INFO: Do Európy mieri vianočná veterná búrka. Čo prinesie a ako ovplyvní Slovensko?

Peter Minárik

V nadchádzajúcich hodinách nás čaká veľmi výrazné oteplenie, ktoré sa pretiahne až do vianočných sviatkov. Počasie by malo gradovať práve na Štedrý deň, kedy by malo byť jednak najteplejšie, ale podľa najnovších prognóz aj najveternejšie. Do Európy mieri tlaková níž, ktorá prinesie veľmi veterné počasie.

Rozlúčte sa so zimným počasím, teraz prichádza výrazné oteplenie. Výrazná zmena nastane na našom území už v nadchádzajúcich hodinách, pričom pôjde o výraznú zmenu. Oteplí sa aj o viac ako 10 °C, no okrem výrazného oteplenia sa aj veľmi výrazne rozfúka a to prakticky v celej Európe. Mieri ku nám totiž veterná búrka.

Otvorí sa silné, západné prúdenie

Už v týchto chvíľach sa v Európe otvára západné prúdenie. Na našom území sa otvorí naplno od štvrtka. Bude to súvisieť s tým, že tlakové níže, ktoré nás nasledujúce dni čakajú budú postupovať z Atlantiku cez Britské ostrovy, ďalej cez severné pobrežné oblasti Európy.

Vďaka tomu sa zablokuje príliv chladného vzduchu od severu a naopak sa otvorí veľmi silné, západné prúdenie. To sa prejaví na dvoch významných udalostiach: zvýšia sa teploty a súčasne sa rozfúka silnejší vietor.

Oteplenie budeme badať na Slovensku už od štvrtka. Denné teploty by mali dostať na celom našom území nad bod mrazu, pričom v najteplejších lokalitách nášho územia sa budú teploty približovať až k +10 °C.

Ešte výraznejšie oteplenie nás čaká s nástupom Vianoc. Západné prúdenie sa zintenzívni a s ním aj príliv teplého vzduchu. V najteplejších lokalitách nášho územia sa budú teploty počas vianočných sviatkov dostávať až k +13 °C.

Vianoce prinesú víchricu

Deň pred Vianocami čaká Európu nielen oteplenie, ale aj poriadne dynamické počasie. Z Atlantiku bude cez Lamanšský prieliv nad severné Nemecko postupovať tlaková níž, ktorá následne postúpi nad Poľsko. Takýto postup tlakovej níže spôsobí, že do našej oblasti sa zintenzívni západné prúdenie, ktoré prinesie nielen vysoké teploty, ale aj silný vietor.

Na Britských ostrovoch, vo Francúzsku a v oblasti Beneluxu začne vietor silnieť už v piatok. Nárazy vetra budú dosahovať silu víchrice a to až do 90 km/h. V exponovaných častiach však môžu poryvy vetra presiahnuť až 100 km/h.

V strednej Európe vrátane Slovenska sa rozfúka na Štedrý deň. Vietor na Slovensku by však mal byť o čosi slabší, ako napríklad v Nemecku, v Rakúsku, či v Česku, kde na horách bude vietor dosahovať v nárazoch silu silnej víchrice a v nižších polohách silu víchrice. Škody by mal vietor páchať predovšetkým v západnej Európe.

Štedrý deň bude teplý a veterný

Na Slovensku by mal byť Štedrý deň veterný, avšak nárazy vetra by sa mali pohybovať len do 50 km/h. Len na horách môžu poryvy vetra dosahovať silu víchrice, cez 75 km/h.

Štedrý deň začne na Slovensku upršaným počasím, no zrážky počas dňa postupne ustanú a teploty vystrelia smerom k +13 °C. Počas dňa počítajte aj so silným západným vetrom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd