PRVÉ INFO: Do Európy mieri vlna chladu a výdatných zrážok. Zasiahne Slovensko

Peter Minárik

Prelom týždňov prinesie do Európy pomerne zásadnú zmenu v počasí, ktorá neobíde ani Slovensko. Čakajú nás totiž nielen výdatné zrážky, ale aj veľmi výrazné ochladenie, ktoré zrazí teploty poriadne nízko.

Európu, vrátane nášho územia čaká poriadna zmena v charaktere počasia. Nad Európou sa totiž prehĺbi niekoľko oblastí nízkeho tlaku vzduchu, ktoré prinesú upršané počasie. Okrem toho sa do našej oblasti po okraji týchto oblastí nižšieho tlaku začne dostávať do vnútrozemia Európy veľmi studený vzduch, v dôsledku čoho poklesnú teploty výrazne pod hranicu dlhodobého normálu.

Nad južnou Škandináviou sa počas soboty začne prehlbovať tlaková níž a súčasne sa ďalšia tlaková níž začne prehlbovať nad severným Talianskom. V sobotu prinesie zrážky do centrálnej Európy studený front a zrážkovú činnosť v nedeľu zvýraznia prehlbujúce sa oblasti nižšieho tlaku.

Tlaková níž nad južnou Škandináviou sa bude pomaly tiahnuť do vnútrozemia Európy, čo spôsobí, že k nám bude pumpovať studený a vlhký vzduch, bohatý na zrážkovú činnosť a ďalšie zrážky prinesie prehlbujúca sa tlaková níž nad Talianskom, ktorá začne postupovať začiatkom týždňa nad Balkán.

Oblasť Európy tak čaká vlna výdatných zrážok, no okrem toho sa aj výrazne ochladí. Do vnútrozemia Európy totiž zatečie studený vzduch zo Severného mora, ktorý dostane teploty pod hranicu dlhodobého normálu.

V pondelok a v utorok by sa teploty v mnohých oblastiach Európy mali pohybovať o 8 °C nižšie ako je dlhodobý normál na súčasnú ročnú dobu.

teplotné anomálie na pondelok
teplotné anomálie na pondelok
teplotné anomálie na utorok
teplotné anomálie na utorok

Výrazné ochladenie budeme pozorovať aj na Slovensku. Aj tu sa totiž ochladí a to predovšetkým v západnej a v severozápadnej časti Slovenska. Teploty by sa mali pohybovať na našom území o 3 až 9 °C nižšie ako je na súčasnú ročnú dobu bežné.

V číselnom vyjadrení teplôt to znamená, že v pondelok a v utorok by sa maximálne teploty mali pohybovať od +5 do +13 °C a nočné od +8 do +2 °C. Čakajú nás tak poriadne nízke teploty.

Okrem ochladenia nás čaká aj vlna výdatných zrážok, ktorá dorazí na naše územie v nedeľu večer od západu. 

Postupne sa na mnohých miestach nášho územia rozprší, čo bude súvisieť s presúvajúcou sa oblasťou nízkeho tlaku vzduchu zo severného Jadranu, cez Balkán nad Rumunsko.

Výdatne by malo pršať predovšetkým v pondelok a v utorok. Za tieto dni môže na našom území napršať od 20 do 40 mm zrážok. Keďže sa ochladí, tak vo vysokých polohách treba počítať aj s čerstvou nádielkou snehu.

Ochladenie, dážď a sneh však nebudú jediné nepríjemné javy. Blízkosť presúvajúcej sa tlakovej níže spôsobí výraznejší tlakový gradient a s tým súvisiaci silný vietor. Ten sa rozfúka na našom území už v pondelok a nárazový vietor by mal fúkať so silou 15 až 25 m/s.

Prelom týždňov a začiatok nového týždňa tak na naše územie prinesie výrazné zhoršenie a sychravé a chladné jesenné počasie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd