PRVÉ INFO: Do Európy mieria hneď dve víchrice, ktoré napáchajú škody. Prvá udrie už v stredu

Peter Minárik

Európa zažije tento týždeň mimoriadne nebezpečné počasie. Náš kontinent totiž zasiahnu hneď dve víchrice, ktoré budú nasledovať po sebe. Pred nimi už varujú mnohé krajiny. Víchrice totiž budú silné a budú páchať materiálne škody.

Počasie na Slovensku a v Európe sa v strede týždňa zásadne zmení. Bude za to môcť prehlbovanie tlakových útvarov nad Atlantikom, ktoré budú v priebehu týždňa postupovať smerom nad náš kontinent a prinesú mimoriadne nepriaznivé počasie. Severné časti Európy potrápi aj silný lejak, no škody bude páchať predovšetkým vietor, ktorý bude v nižších polohách dosahovať rýchlosť v nárazoch až cez 100 km/h.

Víchrice, ktoré nás tento týždeň zasiahnu už dostali svoje meno. Prvá víchrica dorazí do Európy v stredu a vo štvrtok a od britských meteorológov dostala meno Dudley. Britské označenie sa však používa len na Britských ostrovoch a vo Francúzsku. My sa riadime menoslovom nemeckých meteorológov. Podľa nich by sa víchrica mala volať Ylenia. Meno však bude v utorok potvrdené.

Ďalšia víchrica dorazí do Európy v piatok a v sobotu a dostala britské pomenovanie Eunice. Keďže táto níž nad Atlantikom ešte nevznikla, tak ešte nedostala meno od nemeckých meteorológov. Na jej pomenovanie si budeme musieť počkať. Už teraz však vieme, že v médiách budú tento týždeň rezonovať víchrice Dudley/Ylenia a Eunice/?.

Prvá víchrica udrie v stredu

Víchrica Dudley sa už teraz prehlbuje nad oblasťou Atlantického oceána a v stredu dorazí na pobrežie Britských ostrovov. Stred tlakovej níže sa bude presúvať cez Škótsko a Severné more smerom nad Škandináviu a Pobaltie. Tlak v strede tlakovej níže poklesne na 960 hPa.

Na Britských ostrovoch sa očakávajú nárazy v nižších polohách až do 120 km/h a na horách až cez 150 km/h. Víchrica v noci zo stredy na štvrtok dorazí aj do Holandska, Nemecka a počas štvrtka do ďalších štátov strednej Európy.

Aktuálne to vyzerá, že najnebezpečnejšie prejavy vetra sa očakávajú v Nemecku, v Česku a v Rakúsku. V nižších polohách budú nárazy vetra dosahovať rýchlosť až do 110 km/h, v Nemecku až do 130 km/h a na horách budú nárazy vetra ešte silnejšie a to až cez 150 km/h.

Na Slovensku sa rozfúka najmä vo štvrtok

Vietor začne už v stredu popoludní silnieť v oblasti severného Slovenska. Poryvy vetra by mohli dosahovať rýchlosť do 70 km/h, na horách až do 90 km/h. Výraznejšie začne na celom našom území silnieť vietor vo štvrtok. Nárazy vetra budú dosahovať rýchlosť do 80 km/h, ojedinele aj viac. Na horách však poryvy vetra budú presahovať rýchlosť 100 km/h, no v Tatrách až okolo 140 km/h.

Vietor tak bude páchať vo štvrtok prvé škody. No ak sa aktuálne prognózy numerických modelov potvrdia, tak v piatok a v sobotu do Európy dorazí ešte silnejšia víchrica, ktorá môže páchať poriadnu spúšť.

Druhá víchrica bude zrejme silnejšia

Zatiaľ čo stred prvej tlakovej níže postúpi cez Škótsko a Severné more smerom nad Pobaltie, tak druhá tlaková níž bude nebezpečnejšia v tom, že jej trajektória bude ležať výrazne južnejšie a postúpi oblasťami, kde môže napáchať skutočne výrazné škody.

Víchrica dorazí v piatok ráno z Atlantiku do Walesu a južného Anglicka. Následne sa jej stred presunie cez Lamanšský prieliv nad Holandsko a severné Nemecko a bude postupovať smerom nad Pobaltie. V celom Anglicku, vo Francúzsku, na Beneluxe, v Nemecku, ale aj v Česku a v Poľsku sa očakáva extrémne silný vietor, ktorý môže páchať veľké škody.

Nárazy vetra by totiž aj v nižších polohách mali dosahovať rýchlosť 110 až 130 km/h a na horách až vysoko cez 150 km/h. Aj u nás by mal byť vietor o čosi silnejší a dorazí v sobotu. Všetko to však bude závisieť od presnej polohy stredu tlakovej níže, ktorá sa bude presúvať cez Európu.

Tento týždeň tak prinesie dve významné víchrice. Prvá dorazí do Európy už v stredu a na Slovensko dorazí vo štvrtok a druhá, ešte silnejšia príde v piatok a Slovensko zasiahne v sobotu. Buďte preto opatrní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd