PRVÉ INFO: Európu zasiahne veterná búrka. Mieri sem hlboká tlaková níž

Peter Minárik

Stred týždňa prinesie do Európy mimoriadne nepriaznivé počasie. Nielenže po vlne ustáleného počasia dôjde k náhlej zmene, ešte bude aj vyčíňať silný vietor, ktorý môže páchať aj materiálne škody.

Európu čaká nasledujúce dni vystrájanie počasia za čo bude môcť rozsiahla tlaková níž. Tá sa z Atlantiku presunie nad Škandináviu a ďalšia, samostatná tlaková níž si to zamieri priamo nad strednú Európu.

Nasledujúce dni teda nič príjemné do Európy neprinesú. Nielenže nás čaká veterné počasie, ale ešte sa aj ochladí a čaká nás ďalšia vlna pomerne výrazných zrážok.

Tlaková níž zmení charakter počasia

Stred tlakovej níže, ktorá prinesie do Európy zásadnú zmenu počasia sa aktuálne nachádza južne od Islandu s tlakom v strede tlakovej níže okolo 980 hPa. Táto tlaková níž sa už v stredu bude nachádzať nad Škandináviou, kde sa ešte viac prehĺbi, ale čo je najpodstatnejšie, tak otvorí cestu silnému atlantickému prúdeniu.

V rámci tejto oblasti nízkeho tlaku vzduchu sa nad Britskými ostrovmi v stredu prehĺbi nová tlaková níž, ktorá ešte viac zvýrazní tlakový gradient a vďaka tomu čaká Európu upršané a veterné počasie.

Od severozápadu totiž bude cez Európu postupovať studený front spojený s touto tlakovou nížou a postupne počasie ovplyvní aj táto samostatná tlaková níž. Aj nás tak čakajú zrážky a zosilnenie vetra, no silný vietor sa očakáva predovšetkým v západnej Európe.

Veterná búrka zasiahne časť Európy

Vietor začne v Európe naberať na sile už v stredu počas dňa. Pričom najsilnejšia vlna vetra, ktorá by mohla páchať v Európe aj materiálne škody sa očakáva v noci zo stredy na štvrtok.

Vietor najskôr zosilnie v Írsku a na juhu Anglicka. Následne sa rozfúka v celej severnej polovici Francúzska a po polnoci vo štvrtok čaká silný vietor takmer celé Nemecko a Benelux. Nárazy vetra by sa mali pohybovať v rozmedzí 80 až 100 km/h, pričom nie sú vylúčené ojedinele nárazy až cez 100 km/h. 

Materiálne škody by mala veterná búrka páchať predovšetkým na juhu Anglicka a na severe Francúzska, kde aj v Paríži sa očakávajú poryvy vetra cez 80 km/h. Škody sa očakávajú aj v oblasti Beneluxu a predovšetkým centrálneho a severného Nemecka. Silný vietor však neobíde ani Slovensko.

Na našom území sa podobne ako v Európe rozfúka už v stredu popoludní. Silnieť by mal v stredu večer a najsilnejšie nárazy sa očakávajú v noci zo stredy na štvrtok. U nás by však vietor výraznejšie škody páchať nemal. Aj v nižších polohách sa rozfúka, no silný vietor sa očakáva najmä na horách.

Tu bude vietor dosahovať nárazy 60 až 80 km/h, na hrebeňoch Tatier až cez 100 km/h. Vietor tak môže spôsobiť problémy na elektrických vedeniach v oblasti hôr. V nižších polohách, by na rozdiel od západnej Európy nemalo dochádzať k problémom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd