PRVÉ INFO: Hrozia veľmi silné búrky, ktoré budú páchať škody. Kedy hrozia u nás?

Peter Minárik

V našej oblasti budú nadchádzajúce hodiny zúriť mimoriadne silné búrky, ktoré sa nevyhnú ani Slovensku. Meteorológovia z viacerých krajín varujú pred škodami, ktoré môžu byť aj väčšieho rozsahu. Ide o jednu z najnebezpečnejších búrkových situácii počas tohto roka.

Dnešný a zajtrajší deň prinesie do našej oblasti mimoriadne silné búrky. Očakáva sa totiž, že sa budú formovať jednotlivé búrkové systémy, ktoré potom budú postupovať aj niekoľko stoviek kilometrov. Očakáva sa, že tieto búrkové systémy môžu páchať aj väčšie materiálne škody. Vo viacerých krajinách už meteorológovia vydali výstrahy a z hodiny na hodinu upresňujú nebezpečnú situáciu.

Búrky sa preženú viacerými krajinami strednej Európy a nevyhnú sa ani Slovensku. Treba však poznamenať, že v porovnaní s tým, čo sa očakáva v štátoch ako Nemecko, Poľsko, či Česko by mali byť búrky na našom území o čosi slabšie a to vďaka dobrému načasovaniu, keďže búrky by mali doraziť až v neskorších nočných, prípadne v ranných hodinách. Neznamená to však, že u nás búrky nespôsobia žiadne komplikácie.

Veľmi teplý a labilný vzduch prospeje búrkam

V mnohých krajinách Európy práve v týchto chvíľach prevláda krásne, prevažne jasné až polojasné počasie. Môže za to rozsiahla oblasť tlakovej výše, ktorej stred sa nachádza nad Balkánom a prináša slnečné počasie od Škandinávie až po severnú Afriku. Smerom od západu na východ panuje slnečné počasie od Francúzska až po Rusko. To sa však už čoskoro zmení.

Zároveň však okolo tejto tlakovej výše prúdi do západnej a strednej Európy mimoriadne teplý vzduch od juhu. Teploty tak stúpajú poriadne vysoko. V týchto chvíľach teploty v Nemecku, či vo Francúzsku začínajú stúpať k +30 °C. Takýto teplý vzduch sa počas denného prehrievania výrazne labilizuje a to je výborná pôda pre búrky.

To sa už aj v týchto chvíľach začína diať. Nad Francúzskom, či v oblasti Beneluxu sa začínajú tvoriť silné búrky. Počasie tu totiž začína ovplyvňovať studený front a práve na jeho čele sa sformujú veľmi silné búrky, ktoré v priebehu nasledujúcich 48 hodín zasiahnu mnohé krajiny Európy.

Silné búrky sa vyskytnú už dnes

Studený front sa aktuálne nachádza nad západnou Európou a v priebehu dnešného dňa sa dostane nad Nemecko. V oblasti od Francúzska, cez Benelux až do Nemecka sa počas dnešného popoludnia očakávajú veľmi silné búrky. Postupne by sa mal sformovať búrkový systém, ktorý sa počas večera a noci preženie západným a severným Nemeckom a oblasťou Dánska. Vo väčšine strednej Európy bude ešte panovať prevažne pokojné a horúce počasie. Búrky však budú plošnejšie už v piatok.

Piatok prinesie výrazný búrkový systém

Podobné počasie ako dnes čaká zajtra taktiež viaceré oblasti strednej Európy. Bude to však pokoj a ticho pred silnými búrkami, ktoré sa začnú už v piatok okolo poludnia tvoriť na studenom fronte vo veľmi teplom vzduchu. V piatok sa teploty aj na našom území môžu dostať až nad tropickú hranicu +30 °C.

Silné búrky sa zajtra počas dňa začnú tvoriť nad Beneluxom a nad Nemeckom, kde by sa podľa prognóz mal sformovať výrazný búrkový systém. Ten by mal prinášať silné poryvy vetra s nárazmi aj cez 25 m/s, prívalové zrážky a vyskytnúť sa môže aj krupobitie s priemerom krúp okolo 2 cm.

Búrky počas piatka zasiahnu predovšetkým západnú časť strednej Európy, no výnimočne sa prvé búrky môžu objaviť aj na západnom, či severozápadnom Slovensku v podvečerných hodinách.

Na Slovensku hrozia búrky predovšetkým v sobotu

Podľa aktuálnych numerických modelov by sa búrkový systém, ktorý sa sformuje nad Nemeckom a bude postupovať cez Česko a Rakúsko mohol dostať nad naše územie v sobotu v ranných hodinách. Prvé búrky zasiahnu severozápadné a severné okresy Slovenska, kde prinesú zosilnenie vetra a prívalové zrážky.

Ďalšie búrky sa očakávajú v sobotu počas dňa. Okolo búrok na našom území panuje ešte veľa nejasností a detailnejšie informácie budú známe počas zajtrajšieho dňa. Isté však je, že sobotňajší prechod studeného frontu, ktorý prinesie aj búrky zmení počasie na Slovensku a preruší vlnu teplého a slnečného počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd