PRVÉ INFO: Konečne sa dočkáme! Na Slovensko mieria výdatnejšie zrážky. Čakajte urpšané dni

Peter Minárik

To na čo sme dlhé obdobie čakali zrejme už v nadchádzajúcich dňoch príde. Po vlne suchého a veľmi teplého počasia prídu na naše územie konečne výdatnejšie zrážky, ktoré prinesú toľko potrebnú vlahu. Spadnúť pritom môže až niekoľko desiatok milimetrov zrážok.

Rok 2022 sa zapíše do histórie ako jeden z najsuchších rokov vôbec. Mnohé európske krajiny zápasia s nedostatkom vody. V niektorých oblastiach je najhoršie sucho za uplynulé desaťročia a to sa začína prejavovať na nedostatku vody a aj vysokému požiarnemu nebezpečenstvu.

So suchom je to uplynulé dni kritické aj na našom území. Voda chýba vo vodojemoch, v pôde a klesá aj hladina podzemnej vody. Obmedzenia platia v mnohých regiónoch Slovenska a niekde dokonca nemajú vodu už vôbec. Problémy sa stupňujú, ale počasie má po týždňoch nepriaznivých správ konečne príjemné správy.

Zabudnite na horúce a slnečné dni a nadchádzajúci víkend absolútne nepočítajte s tým, že sa budete opaľovať pri vode. Počasie totiž pre nás chystá tentoraz iný víkend. Víkend môžete stráviť napríklad v pohodlí domova a sledovať spoza okna konečne výdatnejšie zrážky, ktoré nás čakajú. Víkend bude upršaný a to vďaka tlakovej níži, ktorá mieri do našej oblasti.

Vlahu prinesie tlaková níž a studený front

Najkrajší deň do konca tohto týždňa bude štvrtok, kedy môžu ešte vykuknúť slnečné lúče, avšak popoludní na severe hrozia aj ojedinelé prehánky. Piatok sa už bude niesť v znamení prevažne oblačného počasia a vyskytnú sa prvé predfrontálne prehánky a búrky, ktoré hrozia predovšetkým na severe nášho územia.

V noci na sobotu však príde výrazná, no najmä vytúžená zmena. Počasie od západu začne ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie aj nočné búrky. Studených frontov sme za uplynulé obdobie zažili už niekoľko no tie v lete zvyčajne nezvyknú prinášať veľa zrážok. Pomerne rýchlo totiž postúpia cez naše územie, zvyknú priniesť búrky a výdatnejšie zrážky padajú len pri búrkach a síce spadne ojedinele aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok, ale väčšinu z nich nestihne suchá pôda absorbovať a zrážky tak končia v povodí. Tentoraz to však bude iné.

Studený front, ktorý v noci z piatka na sobotu začne postupovať cez naše územie sa bude vlniť. To spôsobí jeho pomalší postup a na fronte sa budú tvoriť jednotlivé zrážkové vlny, ktoré prinesú výdatnejší dážď a dokonca aj búrky. 

Okrem toho zároveň do našej oblasti postúpi z Balkánu plytká tlaková níž, ktorá zabezpečí ďalšiu vlhkosť. Zrážok tak bude dostatok. Zrážky budú plošné. Zasiahnu nielen Slovensko, ale aj okolité krajiny. Konečne sa tak naša oblasť dočká výdatnejších zrážok.

Zrážky budú výdatnejšie

V sobotu už od polnoci počítajte s tým, že sa nad naše územie od západu začne nasúvať frontálny systém s búrkami a so zrážkami, ktoré sa do rána rozšíria nad celé naše územie a postupne budú zrážky výdatnejšie.

Sobota by mala byť upršaná na viacerých miestach nášho územia a numerické modely počítajú s tým, že zrážky spadnú na celom našom území a v niektorých lokalitách pôjde dokonca aj o výdatnejšie zrážky. Spadnúť by malo priemerne najmenej 20-30 mm, čo je v prepočte 20 až 30 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy, no lokálne aj viac. 

Tu treba upozorniť a zdôrazniť jednu zásadnú vec. Sobota je ešte pomerne vzdialená a predpovede modelov sa budú upresňovať. Isté je to, že na základe ansámblov nás zrážky zasiahnu na takmer 100%. Nejasná je však ich výdatnosť. Ako spomíname, spadnúť by malo priemerne najmenej aspoň 20 mm, no všetko to bude závisieť od zrážkových vĺn, ktoré sa budú vytvárať na studenom fronte a tieto zrážky sa budú obtáčať okolo stredu tlakovej níže. 

Výdatnosť tak bude v konečnom dôsledku závisieť od presnej polohy tlakovej níže. Ako môžete vidieť na štyroch posledných behov numerického modelu ICON, tak zrážky sú pomerne isté a spadne niekoľko desiatok milimetrov, no pokojne sa môže stať, že v niektorých oblastiach Slovenska spadne aj viac ako 100 mm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd