PRVÉ INFO: Mieri ku nám víchrica Nadia. Na Slovensko udrie v nedeľu

Peter Minárik

Víkend prinesie do Európy mimoriadne turbulentné počasie. Počasie bude pod vplyvom rozsiahlej tlakovej níže, ktorá prinesie veľmi silný vietor do mnohých častí Európy, vrátane nášho územia. Vietor bude zrejme aj páchať materiálne škody.

Ďalšia víchrica mieri do Európy a zasiahne nielen naše územie, ale aj mnohé ďalšie krajiny strednej Európy. Počasie sa začne zhoršovať v sobotu večer, pričom na našom území bude nepriaznivé počasie vyčíňať v nedeľu.

Víchrica, ktorá zasiahne hneď niekoľko krajín Európy ovplyvní v dominantnej miere aj naše územie a tak si počas nedele treba dať veľký pozor. Vietor bude páchať materiálne škody.

Víchrica ponesie meno Nadia

Zo Severného Atlantiku sa smerom nad Škandináviu počas soboty presunie rozsiahla tlaková níž, ktorá sa tu bude ďalej prehlbovať. V priebehu nedele sa začne presúvať ďalej smerom nad Pobaltie.

Tlak v strede tejto tlakovej níže poklesne pod 970 hPa, čím sa v našej oblasti vytvorí výrazný tlakový gradient, ktorý zapríčiní v našej oblasti mimoriadne silný vietor.

Vietor začne na našom území silnieť v nedeľu skoro ráno, no to najhoršie na naše územie dorazí v nedeľu popoludní, kedy vietor prinesie mimoriadne silné poryvy vetra.

Vietor bude páchať škody

Víchrica Nadia zasiahne hneď niekoľko krajín v Európe. Udrie od Škandinávie až po Maďarsko. Vo všetkých týchto krajinách sa očakávajú materiálne škody.

Nárazy vetra budú dosahovať rýchlosť aj v nižších polohách cez 110 km/h. Na pobreží a na horách bude vietor dosahovať nárazy až cez 150 km/h, čo sú už nárazy o sile orkánu.

Silný vietor bude páchať škody aj na našom území. Na horách by poryvy vetra mali prekračovať rýchlosť 40 m/s (140 km/h). Na zvyšku územia cez 20 m/s (70 km/h). Najsilnejší vietor sa očakáva na západnom Slovensku, kde nárazy budú dosahovať rýchlosť až 28 m/s (100 km/h).

Vietor tak bude páchať škody predovšetkým na horách a to najmä na lesnom poraste. Popadané stromy a zlomené konáre môžu narušiť dodávky elektrickej energie. V nižších polohách, najmä na západe bude vietor páchať aj ďalšie materiálne škody a tak ak nemusíte, tak v nedeľu zostaňte radšej doma. Viac o situácii vo Vašom okrese nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd