PRVÉ INFO: Mieria k nám ďalšie búrky a konečne aj výraznejšie zrážky. Príde aj ďalšie ochladenie

Peter Minárik

Počasie na Slovensku má pre nás pripravenú ďalšiu potrebnú vlahu. V priebehu utorka začne cez naše územie postupovať ďalší studený front, ktorý so sebou priženie búrky a aj výdatnejšie zrážky. Zároveň sa v utorok pomerne výrazne ochladí.

Sobota priniesla na naše územie vyvrcholenie horúčav a príjemné ochladenie spolu so zrážkami. Počas dňa cez naše územie začal postupovať studený front. Pred ním ešte vrcholil príliv veľmi teplého vzduchu, vďaka čomu sa teploty šplhali až k +40 °C, no studený front priniesol ,,vykúpenie,,

Na studenom fronte sa vytvárali pomerne výrazné búrky, ktoré zasiahli najmä severnú a východnú polovicu Slovenska a tie priniesli vytúžené zrážky, ktoré boli aj výdatnejšie. Na severe a východe spadlo až do 30 mm zrážok, ale v horských oblastiach lokálne aj viac. Na Liptove dokonca spadlo aj 70 mm.

Vďaka studenému frontu, ktorý k nám vtiahol od severozápadu chladnejší vzduch sa dnešné teploty pohybujú výrazne nižšie. Teploty sa pohybujú od +25 do +32 °C a výrazne vyššie dnes už ani nepôjdu.

V utorok dorazí ďalší front

Nový týždeň ešte na naše územie prinesie prevažne slnečné počasie a opäť sa vrátia tropické teploty. V najteplejších lokalitách nášho územia sa teploty dostanú až k hranici +35 °C.

Teplé a slnečné počasie však nevydrží dlho. Už v utorok v skorých ranných hodinách začne cez naše územie postupovať studený front. V utorok čakajte teplé počasie len na východe, ale v západnej časti Slovenska nás čaká oblačné, sychravé, upršané aj búrlivé počasie a to už od ranných hodín.

Studený front by do severozápadných oblastí Slovenska mohol priniesť aj výdatnejšie zrážkové úhrny. Numerické modely očakávajú, že sa v utorok v ranných hodinách nasunie nad severozápadné Slovensko zrážkové pole.

Zrážkové pole na západnom a severozápadnom Slovensku ovplyvní počasie už v utorok v ranných a dopoludňajších hodinách. Búrky by sa tu tak mali tvoriť len ojedinele a väčšinou tak pôjde o výraznejší dážď, ktorý sa tu bude udržovať až do popoludnia. Vďaka tomu by mohli spadnúť výraznejšie zrážkové úhrny.

Aktuálne výstupy numerických modelov očakávajú, že v tejto časti Slovenska spadne od 5 do 20 mm zrážok, ojedinele však aj viac.

Búrky prídu najmä popoludní

Počas popoludnia sa čelo studeného frontu dostane nad stredné a východné Slovensko. Pred týmto studeným frontom sa ešte na východe a juhu územia budú teploty šplhať až nad hranicu +30 °C. Na čele frontu by sa tak mali vytvárať aj búrky.

Búrky by mali najväčšie problémy spôsobiť na východe Slovenska, kde budú sprevádzané aj silnejším nárazovým vetrom. Na strednom Slovensku prinesú búrky predovšetkým výraznejší dážď.

V utorok nás tak čaká výraznejšia zmena počasia, ktorá prinesie aj výdatnejšie zrážky. Ak by sa naplnili aktuálne odhady numerických modelov, tak vlaha, ktorá sa očakáva môže výrazne napomôcť k zmierneniu suchu a to aj v dôsledku včerajších zrážok. Vývoj počasia až na prvé augustové dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd