PRVÉ INFO: Mikuláš prinesie na Slovensko ochladenie a spolu s ním aj návrat sneženia

Peter Minárik

Začala nám meteorologická zima, ktorá priniesla sneženie aj do nížin. V uplynulých dňoch sa však na našom území oteplilo a teploty sa dostali do nadpriemerných hodnôt. Vyzerá to však tak, že tohtoročný Mikuláš prinesie so sebou ochladenie a zrážky sa z kvapalných zmenia na snehové.

Prehupli sme sa do zimného obdobia. Datujeme obdobie meteorologickej zimy, ktorá sa ohlásila aj zimným počasím. Snehové vločky v závere pracovného týždňa prišli dokonca aj do Bratislavy. Išlo o prvé snehové vločky počas tohtoročnej zimy.

V uplynulých hodinách sa však oteplilo. Do našej oblasti sa začal dostávať teplejší vzduch od juhu, ktorý priniesol na Slovensko výrazné oteplenie. Teploty sa na celom našom území dostali nad nulu a v niektorých oblastiach opäť nemrzne ani v noci.

V utorok však príde Mikuláš a podľa predpovedí príde tohtoročný Mikuláš aj so zmenou počasia. Mikuláš prinesie výraznú vlnu zrážok a zároveň aj ochladenie. Vďaka ochladeniu tak začnú zrážky prechádzať z kvapalných do snehových.

Mikuláš bude spočiatku upršaný

Počasie sa v našej oblasti začne meniť už zajtra. Cez Európu sa bude presúvať tlaková níž, ktorá sa začne sťahovať z oblasti Stredomoria cez centrálnu Európu až nad Škandináviu. Počasie u nás ovplyvní vo výraznej miere až v utorok, kedy s touto tlakovou nížou bude súvisieť studený front, ktorý začne postupovať cez Slovensko.

Studený front prinesie zrážky už v pondelok popoludní a večer. Začnú sa nad naše územie nasúvať od juhozápadu postupne nad celé Slovensko. Spočiatku pôjde na celom území s výnimkou hôr o dážď.

Za týmto studeným frontom však začne do našej oblasti prenikať od severozápadu chladnejší vzduch, ktorý pomerne rýchlo začne meniť skupenstvo zrážok aj na našom území.

Mikuláš prinesie ochladenie

Zrážky sa z kvapalných na snehové začnú ako prvé meniť na severe nášho územia a postupne bude hranica sneženia klesať. V Žilinskom a v Prešovskom kraji sa pomerne rýchlo zníži hranica sneženia z výšky zhruba 1000 m n. m na 200 m n. m. 

Mikulášske ráno tak už bude na viacerých miestach severného Slovenska zasnežené. Na zvyšku územia však bude pršať. Počas dňa začnú zrážky ustávať, avšak počítajte s ochladením.

Ochladenie však nebude mať dlhú trvácnosť. Podľa vyhliadok sa zasa okolo 9. decembra oteplí, a to výraznejšie. Vyhliadka na december však naznačuje, že sa teplé dni budú rýchlo striedať so studenými. Počasie tak bude ako na hojdačke.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd