PRVÉ INFO: Na Slovensko mieri ďalšie sneženie. Snežiť bude aj v nížinách. Kde a kedy sneženie dorazí?

Peter Minárik

V našej oblasti panuje počasie, ktoré je typické pre november a jeseň. Numerické predpovedné modely však počítajú, že počasie sa na našom území opäť zhorší a počasie ovplyvní presúvajúca sa oblasť nižšieho tlaku, ktorá by mala priniesť zrážky. Tie by vplyvom chladného vzduchu mali byť aj v nižších polohách snehové. Kedy a do ktorých oblastí príde sneženie.

Dnešný deň končí jeseň, teda aspoň tá meteorologická. Počnúc 1. decembrom totiž začína obdobie meteorologickej zimy, ktorá potrvá až do konca februára. Aktuálne na našom území prevláda jesenný a stabilný charakter počasia.

To sa však už čoskoro zmení. Začiatok meteorologickej zimy prinesie so sebou ďalšie zrážky, ktoré budú aj snehové. Zažijeme počasie, ktoré je na začiatok decembra typické. Bude chladno a miešať sa bude dážď so snehom.

V piatok prídu zrážky

Aktuálne počasie v našej oblasti ovplyvňuje oblasť tlakovej výše, ktorá zabezpečuje stabilný charakter počasia. Zároveň však po jej okraji prúdi vlhší vzduch, čo sa prejavuje na hmle a nízkej oblačnosti.

Ešte vo štvrtok môže v našej oblasti dokonca zavládnuť aj slnečné počasie no v piatok dôjde k zmene. Počasie začne ovplyvňovať brázda nižšieho tlaku vzduchu, ktorá sa nad našu oblasť nasunie z oblasti Jadranu.

S touto tlakovou nížou bude spojené zrážkové pole, ktoré prinesie zrážky nielen na Slovensko, ale aj do Rakúska, Česka a Poľska. Prvé zrážky prídu už v piatok popoludní.

Bude aj snežiť

Zrážková činnosť sa nad naše územie začne nasúvať v piatok v popoludňajších hodinách od juhozápadu. V tých najnižších polohách pôjde o dážď, avšak napríklad vo Viedenskej panve, či na Záhorí už pôjde prevažne o sneženie. Hranica sneženia by sa mala pohybovať okolo nadmorskej výšky 200 metrov, a tak sa sneženie môže vyskytnúť aj vo vyššie položených častiach Bratislavy.

Vo večerných hodinách sa zrážková činnosť začne presúvať nad ďalšie časti západného a stredného Slovenska.

Zrážková činnosť by v priebehu druhej polovice noci z piatka na sobotu a v sobotu skoro ráno mala od juhozápadu ustávať. Snežiť bude stále od 200 metrov. V lokalitách, kde sa budú vyskytovať kvapalné zrážky sa na podchladenom zemskom povrchu môže tvoriť aj poľadovica.

Teploty by sa mali na našom území pohybovať od +2 do -4 °C. Počas sneženia sa tak môže vytvárať snehová pokrývka, no tá sa na západe a na strednom Slovensku vytvorí len vo forme poprašku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd