PRVÉ INFO: Na Slovensko mieri sneženie a zima. Kedy napadne prvý sneh?

Peter Minárik

Prvé plošnejšie sneženie by na Slovensko mohlo doraziť už v nadchádzajúcom týždni. Numerické modely avizujú, že inverzný charakter počasia bude ešte niekoľko dní pokračovať, avšak okolo Kataríny dôjde k zásadnej zmene, ktorá môže priniesť na Slovensko zimu.

Už niekoľko dní panuje na Slovensku inverzný charakter počasia, ktorý sa príliš nemení a nezmení ani v nasledujúcich dňoch. Kedy však príde zima na Slovensko? Kedy nasneží aj v nížinách? Otázky, ktoré si viacerí z vás kladú v tomto ročnom období a otázky, ktoré sú čoraz častejšie s blížiacimi sa Vianocami. 

Odpovede na tieto otázky sú vždy problematické, avšak v uplynulých desiatkach hodín sú odpovede na tieto otázky čoraz jasnejšie. Dnes už vieme, že čoskoro dôjde k zásadnej zmene, ktorá by mohla priniesť príchod zimy na Slovensko.

Uplynulé dni totiž avizujú numerické modely, že v poslednej novembrovej dekáde sa charakter počasia na našom území výrazne zmení a budúci týždeň sa definitívne rozlúčime so sychravým a hmlistým počasím. Je však možné aj to, že sa zároveň rozlúčime aj s jesenným počasím.

Počasie sa začne postupne meniť

Nadchádzajúce dni sa v charaktere počasia na našom území nič nezmení. Naďalej totiž bude v našej oblasti prevládať vplyv jednotlivých tlakových výší, ktoré v tomto ročnom období prinášajú dosť často práve prebiehajúce inverzné a chladné počasie.

V piatok však počasie na našom území ovplyvní teplý front, ktorý sa postará o to, že najmä v severnej a vo východnej polovici nášho územia treba počítať s dažďom. Rozhodne však nepôjde o nejaké výdatné zrážky.

Víkend bude teplejší

Čo sa však udeje ďalej je to, že k nám za týmto teplým frontom prenikne od západu teplejší vzduch a súčasne sa do našej oblasti začne nasúvať od západu ďalší výbežok tlakovej výše.

Počas víkendu by vďaka tomu mohli teploty vystúpiť na príjemnejšie hodnoty. Tie by sa mohli dostať po rozpustení ranných hmiel až na úroveň +8 až +14 °C.

Víkendové počasie tak bude nielen najkrajšie z uplynulých dní, ale aj najkrajšie, ktoré nás zrejme do konca novembra čaká. V budúcom týždni budeme aj naďalej pod vplyvom oblastí vysokého tlaku vzduchu, ktoré prinesú na naše územie inverzné počasie, čo by sa však malo zmeniť na Katarínu.

Katarína bude zrejme na snehu

Známa pranostika hovorí: ,,Katarína na ľade a Vianoce na blate,,. Či tohtoročná Katarína bude na ľade je aktuálne ešte pomerne otázne, no vyzerá to tak, že skôr ako na ľade bude na snehu. Vyhliadky totiž naznačujú, že do Európy mieri závan zimy.

Od severu až po Stredomorie by sa mali postupne rozložiť oblasti nižšieho tlaku vzduchu a súčasne bude do centrálnej Európy prúdiť od severu veľmi chladný vzduch. Nachádzať sa tak budeme v studenom vzduchu a súčasne to vyzerá tak, že budú postupovať jednotlivé zrážkové polia, ktoré tým, že budú postupovať v studenom vzduchu prinesú sneženie.

Sneženie by malo zavítať podľa aktuálnych vyhliadok aj do nížin. Prvá vlna sneženia môže Európu predbežne zasiahnuť presne na Katarínu. Model GFS ako aj európsky model ECMWF avizujú, že na Katarínu by sa malo rozsnežiť v Nemecku, v Česku, v Rakúsku a v popoludňajších a večerných hodinách aj na Slovensku.

Ďalšia vlna sneženia sa očakáva aj nasledujúci deň. Problémom však budú teploty. Tie budú počas dňa nielen na našom území, ale aj v okolitých krajinách nad nulou a denné teploty sa budú pohybovať od 0 do +6 °C.

Snežiť teda môže aj v nížinách, ale snehová pokrývka sa bude vytvárať predovšetkým vo vyšších oblastiach. V nižších polohách sa vytvorí len počas noci. Nižšie polohy sa môžu zobudiť do zasneženého rána, ale počas dňa sa sneh bude topiť.

Aktuálne výstupy numerických modelov naznačujú, že prvá výraznejšia vlna sneženia v Európe, ktorá sa očakáva okolo Kataríny môže priniesť do 5 cm nového snehu. Na Vysočine, v Rakúsku, či na severe Slovenska by mohlo napadnúť do 10 cm, na horách až do 20 cm nového snehu.

Pre milovníkov zimy sú optimistické správy aj pre ďalšie dni. Až do začiatku decembra by sa malo naďalej ochladzovať a čakajú nás aj ďalšie vlny sneženia. Viac o vývoji počasia po Kataríne si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd