PRVÉ INFO: Na Slovensko mieri výdatný lejak. Spadnúť môže aj 100 mm zrážok

Peter Minárik

Na naše územie mieria výdatné zrážky o ktoré sa postará tlaková níž, ktorá sa usadí priamo nad našou oblasťou. Tá prinesie mimoriadne upršané počasie, ktoré môže zvýšiť hladiny vodných tokov. Výdatne pršať začne už v piatok ráno.

Aktuálne do našej oblasti prúdi teplý a vlhký vzduch, ktorý sa do našej oblasti dostáva po okraji tlakovej níže, ktorá sa nachádza nad Britskými ostrovmi a nad Severným morom. Vďaka tomuto vzduchu sa v ňom tvoria prehánky a búrky, ktoré dnes zasiahli predovšetkým západné Slovensko. Počas zajtrajšieho dňa zrážky na západe Slovenska ustanú a presunú sa smerom nad východ. Zrážky hrozia predovšetkým na strednom a východnom Slovensku.

Zrážky však podobne ako v stredu na západnom Slovensku prinesú maximálne niekoľko milimetrov, iba lokálne viac v oblastiach, kde sa vyskytnú búrky. Tie sa však očakávajú len ojedinele. Výraznejšie zrážky nás čakajú až počas piatka.

To sa už tlaková níž zo Severného mora dostane do regiónu strednej Európy a začne počasie ovplyvňovať v mnohých krajinách, vrátane nášho územia. Súčasne sa nad severným Jadranom prehĺbi nová tlaková níž, ktorá v sobotu prejde cez naše územie smerom k severovýchodu.

Okolo tejto tlakovej níže sa totiž bude točiť výrazné zrážkové pole a keďže tlaková níž sa postupne bude presúvať k nášmu územiu, tak nás čaká niekoľko zrážkových vĺn.

Prvá vlna zrážok príde už v piatok v ranných hodinách od západu až juhozápadu a zasiahne predovšetkým západné Slovensko. Postupne sa zrážky budú rozširovať aj nad stredné Slovensko, ale na východe bude pršať len v oblasti Spiša a Gemera.

Zrážková činnosť by mala v piatok večer na západnom Slovensku prechodne ustať, ale zanechá za sebou výrazné zrážkové úhrny. 

Očakáva sa, že za piatok spadne v oblasti západného Slovenska priemerne od 20 do 60 mm zrážok, v oblasti stredného Slovenska od 10 do 20 mm zrážok a na východe zväčša do 10 mm.

Ďalšia vlna zrážok dorazí na naše územie v noci z piatka na sobotu. Postupne sa rozprší na mnohých miestach územia a predovšetkým sobotňajšie ráno a dopoludnie bude na našom území mimoriadne sychravé. 

Zrážky by mali byť na našom území oveľa výdatnejšie a ustávať by mali začať od juhozápadu v priebehu sobotňajšieho popoludnia.

Podľa aktuálnych výstupov z numerických modelov sa očakáva, že počas piatka a soboty môže na našom území napršať od 30 do 70 mm zrážok, no na náveternejších stranách hôr sa môžu zrážkové úhrny blížiť až k 100 mm.

Naše územie tak čaká upršaný záver pracovného týždňa a upršaná bude minimálne polovica víkendu. Počas nedele bude zrážok o čosi menej, ale stále sa v podobe prehánok, či občasného dažďa budú vyskytovať na severe a východe nášho územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd