PRVÉ INFO: Na Slovensko mieria búrky a silný vietor. Cez víkend sa počasie zhorší

Peter Minárik

Cez víkend čaká počasie na Slovensku zásadné zhoršenie. Postupovať bude studený front spolu s tlakovou nížou, ktorá sa na našom území postarajú o mimoriadne nepriaznivé počasie. Čakajte búrky, lejaky a silný vietor.

Záver pracovného týždňa sa na našom území nesie v príjemnom duchu počasia. Teploty sa dostávajú aj cez hranicu +20 °C a na viacerých miestach nášho územia panuje pokojné a príjemné počasie s jasnou až polooblačnou oblohou.

Takýto charakter počasia sa však dlho na našom území neudrží. Počas víkendu príde k zásadnej zmene a počasie sa výrazne na našom území zhorší. Čakajte búrky, výdatný dážď, silný vietor a opäť ďalšie ochladenie.

V sobotu ešte príjemne s búrkami na východe

Počas víkendu začne počasie na našom území ovplyvňovať studený front, ktorý sa nad našou oblasťou bude vlniť. Spolu s týmto studeným frontom bude počasie súčasne ovplyvňovať aj tlaková níž, ktorá sa aktuálne prehlbuje nad Alpami a po jej prednej strane k nám aktuálne prúdi pomerne teplý a vlhký vzduch.

V tomto teplom a vlhkom vzduchu sa v priebehu zajtrajšieho dňa bude v oblasti východného Slovenska veľmi dobre dariť búrkam, ktoré by mohli byť aj intenzívnejšie. Prvé búrky by sa mali začať v oblasti východného Slovenska formovať ešte okolo poludnia a zotrvávať by mali až do neskoršieho večera.

Zatiaľ čo na východe sa v teplom vzduchu budú tvoriť búrky, tak na západe bude počas dňa ešte príjemne. Teploty by sa mali šplhať až na hodnoty okolo +23 až +24 °C, čím sa bude labilizovať vzduch pred blížiacou sa tlakovou nížou, ktorá svojimi zrážkami začne počasie ovplyvňovať v noci zo soboty na nedeľu.

Čakajte búrky a výdatný lejak

V sobotu po 22:00 sa od juhozápadu začne nad západné Slovensko nasúvať rozsiahle zrážkové pole, ktoré sa počas noci zo soboty na nedeľu postupne rozšíri nad celé Slovensko.

Na čele tohto zrážkového poľa sa budú tvoriť búrky, ktoré v noci hrozia na mnohých miestach nášho územia, predovšetkým na západe, na juhu a východe územia. Búrky budú prinášať zosilnenie už tak výdatného dažďa.

Výdatný dážď čaká od noci až do nedeľňajšieho večera prakticky celé naše územie, pričom lokálne môže na našom území za 24 hodín spadnúť aj viac ako 40 mm zrážok. Počítajte preto s tým, že od noci na nedeľu aj počas celej nedele bude na našom území výdatne pršať.

Pozor na silný vietor

Samotný presun tlakovej níže z oblasti Álp smerom cez naše územie spôsobí výraznejší tlakový gradient, ktorý vyvolá veľmi silný vietor. V nedeľu sa rozfúka na celom našom území, pričom nárazový vietor bude dosahovať rýchlosť až do 25 m/s.

Veľký pozor si však treba dať v oblasti západného Slovenska a to predovšetkým na krajnom západe, kde bude vietor mimoriadne silný. Poryvy vetra by sa mohli šplhať až ku 30 m/s.

Cez víkend nás tak čaká zásadné zhoršenie počasia. Na východe v sobotu počítajte s búrkami a v noci na nedeľu sa pridajú búrky na ďalších miestach Slovenska spolu s výdatným dažďom a silným vetrom. Viac o nebezpečnom počasí vo vašom okrese nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd