PRVÉ INFO: Na Slovensko mieria ďalšie búrky. Búrky budú čoskoro na dennom poriadku

Peter Minárik

Záver mesiaca prináša na naše územie ustálené a slnečné počasie. Začiatok nového mesiaca, ktorý nás čaká v nedeľu však odštartuje sériu búrlivých dní. Bude síce teplo s teplotami až do +25 °C, avšak búrky nás čakajú každý deň.

Uprostred týždňa zavládlo na našom území upršané počasie. To vystriedala tlaková výš, ktorá v týchto chvíľach zasahuje nad našu oblasť od severu a prináša ustálené, prevažne jasné až polooblačné počasie. Ráno sa však vyskytujú prízemné mrazy, ktoré strpčujú život poľnohospodárom.

Teploty totiž v prízemnej vrstve v dôsledku toho, že k nám zateká suchší vzduch klesajú pod nulu. To sa však už čoskoro zmení.

Tento charakter počasia nás čaká ešte v priebehu soboty. Už v nedeľu sa doterajší charakter počasia začne výraznejšie meniť a od pondelka nás čaká teplé, no súčasne vlhké počasie.

Počasie pod vplyvom tlakovej níže

Zatiaľ čo nad naše územie zasahuje od severovýchodu výbežok vyššieho tlaku vzduchu, tak medzičasom sa od západu nad Európu nasúva brázda nižšieho tlaku vzduchu.

Tá už počas nedele začne ovplyvňovať počasie na našom území, pričom v nadchádzajúcich dňoch bude jej vplyv výraznejší.

Okolo tlakovej níže k nám totiž začne zatekať teplejší vzduch, no zároveň samotná tlaková níž prinesie do našej oblasti vlhkosť. Vlhký a teplý vzduch sa tak začne počas denného slnečného svitu ohrievať a labilizovať a v tejto vzduchovej hmote sa začne tvoriť kopovitá oblačnosť, z ktorej sa postupne sformujú prehánky a aj búrky.

Búrky hrozia každý deň

Už od nedele Slovensku hrozia prehánky a búrky. V nedeľu sa očakáva, že prehánky a búrky sa budú vyskytovať predovšetkým na krajnom severe a v oblasti západného Slovenska. Búrky by však mali byť ešte menej početné. To sa však už zmení od pondelka a ako vidieť na videu, tak s prehánkami a s búrkami sa doslova roztrhne vrece.

Od pondelka sa budú vyskytovať prehánky a búrky na viacerých miestach a to predovšetkým popoludní. Búrky budú sprevádzané predovšetkým výraznejšími zrážkami. V jadrách jednotlivých búrkových buniek sa môžu objaviť aj krúpy. Búrky budú typické tým, že sa budú ťažšie organizovať a pôjde skôr o početné, jednotlivé búrkové jadrá.

V budúcom týždni však počítajte aj s príjemnejšími teplotami. Tie by sa mali šplhať až cez hranicu +20 °C a ku koncu budúceho týždňa by mohli prelomiť hranicu +25 °C. Viac nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd