PRVÉ INFO: Na Slovensko sa rúti nepriaznivé počasie. Hrozí aj snehová fujavica

Peter Minárik

Začiatok nového týždňa prinesie do našej oblasti veľmi nepriaznivé počasie. Ovplyvní nás totiž tlaková níž, ktorá doženie aj nad Slovensko veľmi silný vietor a súčasne aj sneženie. Problémy v súvislosti so zimným počasím hrozia predovšetkým na severe krajiny.

V našej oblasti opäť zavládne nepriaznivé zimné počasie. Všetko to bude mať na svedomí hlboká tlaková níž. Tá dostala pomenovanie „Nicolas“ a jej stred sa bude nachádzať nad Škandináviou. Tlak v jej strede bude klesať k 960 hPa, čo svedčí o jej významnosti.

Táto tlaková níž už v prvých hodinách nového týždňa prinesie do Európe zasnežené, upršané a predovšetkým veľmi veterné počasie, ktoré bude komplikovať život hneď v niekoľkých krajinách.

Rozfúka sa veľmi silný vietor

Ako sme už spomínali, tak tlak v strede tejto tlakovej níže bude klesať k 960 hPa. Zároveň však nad východným Atlantikom bude mohutnieť tlaková výš, ktorej výbežok sa bude tiahnuť až nad Alpy a tlak v jej strede bude nad 1030 hPa.

Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi tak vznikne výrazný tlakový gradient, ktorý sa prejaví na silnejúcom vetre. Ten začne od pobrežia Severného mora silnieť už v pondelok skoro ráno v Nemecku a v Poľsku.

Na Slovensku začne vietor naberať na sile v pondelok na poludnie a postupne bude silnieť. Najsilnejšie nárazy vetra sa očakávajú v noci z pondelka na utorok. Rozfúkať by sa malo na celom našom území, avšak najviac vietor potrápi západné Slovensko a horské oblasti.

Poryvy vetra by mali dosahovať rýchlosť až do 70 km/h, avšak na horách severného Slovenska by mohol vietor dosahovať rýchlosť až okolo 100 km/h.

Na severe hrozí snehová fujavica

Okrem silného vetra k nám táto tlaková níž Nicolas prinesie aj výrazné zrážky. Severné oblasti Slovenska sú náchylné na výrazné severozápadné prúdenie a práve takýto typ situácie prináša do severných oblastí Slovenska aj kalamity, a to obzvlášť, ak takáto situácia trvá niekoľko dní.

Prvé zrážky prídu spolu s vetrom už v pondelok počas dňa. Sneženie sa očakáva na celom našom území s výnimkou západného Slovenska, kde by malo pod výškou 500 metrov prevažne pršať alebo padať zrážky zmiešané.

Sneženie však nebude výrazné, to sa však nebude týkať Žilinského kraja, severu Prešovského kraja a oblasti Vysokých Tatier, kde sa bude prejavovať náveterný efekt. Očakáva sa tu teda od pondelkového poludnia trvalé a výrazné sneženie, ktoré by sa malo vyskytovať až do utorkového večera.

Na severe by malo napadnúť okolo 5 cm nového snehu, avšak v oblasti hôr Žilinského kraja, kde bude snežiť trvalejšie, by mohlo pripadnúť až do 20 cm čerstvého snehu.

Keďže okrem sneženia hrozí aj silný vietor, tak sa predovšetkým v Žilinskom kraji bude tvoriť snehová fujavica. V pondelok si tak treba dať na cestách veľký pozor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd